Weganka ze mnie żadna, ale uwielbiam jeść roślinne dania. Wkurza mnie gdy w towarzystwie któraś z moich koleżanek wspomina, że jest weganką i zaraz słyszę, że na takiej diecie nie da się żyć i strasznie to jedzenie musi być nudne i nijakie. Ja bym nie oddała moich jajek i steków, ale w życiu się nie zgodzę, że dania roślinne muszą być nudne i nijakie. Od jakiegoś czasu robię więc z ciekawości dania czysto roślinne.
W sobotę rozkminiałam sobie co by tu zrobić ze skrzynki dyń, którą właśnie zebrałam w ogrodzie. Przez okno mrugał do mnie jarmuż w dwóch odmianach i sałatka sama się wymyśliła. Od dawna nie jadłam już komosy, a w spiżarce ze dwa worki, na blacie leżały granaty(bo tak pięknie wyglądały na targu). Wszystko chciałam połączyc delikatnym słodko-orzechowym sosem, bo ostatnio ciągle jedliśmy na ostro. No i wyszła. Tak mi zasmakowała, że zjadłam ją na kolejny posiłek 🙂 Polecam, spróbujcie i dajcie znać co o niej myślicie!
Z uwag: komosę czyli quinoa gotuję w garnku do ryżu, na szklankę daję dwie niepełne szklanki wody.Polecam, zero pracy, a wychodzi idealna. Dobrze ją tylko wypłuczcie przed gotowaniem.
Kardamon najtaniej kupicie w sklepach azjatyckich- duża paczka kosztuje 8 zł. Tam też dostałam przyprawę 5 smaków.
Pestki granatu najlepiej wyłuskać rozcinając go na pół i waląc w skórkę drewnianą łyżką- granat trzymamy nad miską.
PRZEPIS- WEGAŃSKA SAŁATKA Z DYNIĄ I JARMUŻEM
1 mała dynia(hokkaido lub kabocha)duży pęczek jarmużu
1 mała fioletowa cebula
1 szklanka ugotowanej na sypko komosy
1 cebula, posiekana na mandolinie w półksiężyce
olej rzepakowy
2 łyżki kardamonu
1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
sól, pieprz
2 łyżki tahini
2 łyżki syropu klonowego
garść orzechów nerkowca
garść orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni
nasiona z granata
1 limonka
Namocz nerkowce co najmniej na dwie godziny. Po tym czasie zblenduj je z tahiną, szczyptą soli, sokiem wyciśniętym z limonki i syropem klonowym. Dodawaj po łyżce wody blendując, tak by konsystencja była bliska śmietanie.
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Przetnij dynię na pół, usuń nasiona i środek i potnij na półksiężyce. W moździeżu rozbij kardamon, tak by wypuścił nasiona, wyrzuć osłonki, a nasiona ubij na proch. Dodaj przyprawę 5 smaków, 2 łyżki oleju i wymieszaj. Natrzyj tym dynię i piecz około 20 minut do miękkości. Umyj jarmuż, usuń łodygi i wszelkie stwardniałe żyłki. Rozgrzej olej na patelni. Przesmaż cebulę do miękkości, dodaj jarmuż, sól i pieprz. Dodaj ugotowaną komosę, wmieszaj.
Na talerzu ułóż komosę z jarmużem, na to dynię, posyp granatem i orzechami laskowymi, podlej cienkimi strużkami sosu. Smacznego!
cudowne połączenie smaków! a każdy z tych składników bardzo lubię 😉