Wiecie jak to jest, gdy budzicie się rano z chęcią na gorącą bułeczkę z dżemem, a w chlebaku brak nawet suchego chleba? Auć. Można zrobić naleśniki. Ale w sobotę marzyły mi się gorące bułeczki, wcale nie chciałam nigdzie iść, chciałam zostać w szlafroku i lenić się na całego. Pomyślałam o sconesach-są super szybkie i jeszcze można je połączyć z puree z warzyw i z kamienną twarzą patrzeć na dziecko wsuwające bułeczki z błogą miną, nieświadome naszego podstępu, by znów przemycić gdzieś warzywa. Jesienią piekę sobie jedną średnią dynię na początku tygodnia i trzymam puree w lodówce- wykorzystuję je sobie do smoothies, muffinków i co tam sobie jeszcze wymyślę..o sconesów na przykład. Dynię rozcinam na pół, wywalam środek i tnę jeszcze na kilka kawałków. Piekę w 180 stopniach przez 20-30 minut(zależy jak gruba jest dynia). Łyżką wyciagam miąższ i blenduję. Take puree można też zamrozić, daje radę ponad pół roku.
PRZEPIS- DYNIOWE SCONES- EKSPRESOWE BUŁECZKI
200g puree z dyni (opis jak zrobić powyżej)300 g mąki
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g masła
2 łyżki jogurtu greckiego
pół szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
cynamon
imbir
jajko do posmarowania
Mieszam suche składniki razem. Wcieram w nie rękoma masło. Mieszam mokre składniki razem. Mieszam wszystko razem. Ugniatam chwilę. Rozklepuję na plcek grubości 1 cm. Możecie rozwałkować. Wycinam szklanką kółka. Smaruję rozbełtanym jajkiem. Piekę 11-14 minut w 215 stopniach.
Podaję z jogutem greckim i dżemem truskawkowym z rozmarynem lub miodem. I nadal w szlafroku 🙂
jestem baaaardzo na tak! <3
to jak ja 🙂
jakie pyszne i do tego dyniowe!
otóż to 🙂 moje motto na październik :)))
Też taką zmiksowaną dynię sobie trzymam w lodówce. Mmm, uwielbiam 🙂
A scones jeszcze nigdy nie robiłam… Chyba nawet nie powinnam o tym głośno mówić, bo wstyd… Twoje wyglądają cudownie 🙂
Gin w sumie dlaczego- scones nie są typowym dla Polski daniem 😉 Ja je bardzo lubię za tempo przygotowania, ale jak mam czas to wolę bułeczki drożdzowe, takie na prefermencie drożdżowym 🙂
w weekend z pewnością je zrobie!!