Uwielbiam bezy. Uwielbiam rabarbar. No i kruche ciasto. Od jakiegoś czasu zamarzyło mi się to połączenie, ale coś przepisy, które wypróbowywałam mi nie pasowały. Zmieniałam, próbowałam i w końcu doszłam do tego co Wam dziś pokazuję. DŁugi weekend przed nami, więc pomyślałam, że może zrobicie i wy. Sezon na rabarbar w pełni- moje karpy są już wielkie i proszą się o wykorzystanie po raz kolejny. Kiedyś już opisywałam dokładnie jak robić bezy, więc odsyłam was do tego linka, jeśli nie widzieliście KLIK
PRZEPIS – TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ
270 g mąki tortowej195 g masła, zimnego i pociętego w kosteczkę
45g drobnego cukru
6 łyżek zimnej wody
Farsz rabarbarowy
400g rabarbaru, oczyszczonego i pocietego w kawałki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
BEZA
300g drobnego cukru
6 białek
1 Masło, mąkę i cukier wrzucam do miksera i miksuję, aż będą przypominać mokry piasek. Dodaję wodę, miksuję. WYrzcam na blat i sekundę dosłownie formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wrzucam do lodówki na jakieś 30 min. Można to zrobić wcześniej i trzymać to ciasto dłużej w lodówce. Gdy jesteście gotowi do pieczenia, nagrzejcie piekarnik na 180 stopni, rozwałkujcie cieniutko ciasto i wyłóżcie nim natłuszczoną formę.
2 W misce wymieszajcie rabarbar, cukier i cynamon, aż rabarbar się nimi ładnie pokryje. Przełóżcie na ciasto.
3 W odtłuszczonej misce ubijamy białka, aż zaczną się formować białe wzgórki. Dodajemy cukier po łyżce i ubijamy dobre 8-10 minut, aż beza będzie sztywna i lśniąca. Nakładamy łyżką na rabarbar, formując wzgórki i dolinki.
4 Pieczemy przez 35-40 minut.
Wygląda bosko, aż chce się sięgnąć po talerzyk z kawałkiem!
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Zapowiada się znakomicie. Muszę spróbować!
Zrobiłam. Bardzo dobre!