Sierpień i wrzesień to najlepsze pomidorowe miesiące. W tym roku pomidory udały się wszystkie, nie było chorób, są pyszne i jest ich mnóstwo. Na koniec lata chciałam połączyć je z dojrzałymi brzoskwiniami i serem burrata. Im dojrzalsze i lepsze produkty tym lepsze jest to danie. Ponoć ten tydzień ma być znów piękny i ciepły- sałatka będzie idealna na pożegnanie lata.
A tu nasze tegoroczne pomidory- znów testowałam sporo nowych odmian, wróciłam do kilku z poprzednich lat- napiszę na pewno post podsumowujący tegoroczne doświadczenia. Piękne są, prawda?
Sałatka z typu mega szybkich. Pięknie paruje się z białym winem, więc łapcie za kieliszek i bierzemy się do pracy.
PRZEPIS- SAŁATKA Z BRZOSKWINI, POMIDORÓW I BURRATY
3 dojrzałe brzoskwinie6 różnokolorowych pomidorów
garść pomidorów koktajlowych
kula sera burrata
garść mięty
garść bazylii
2 łyżki zredukowanego balsamico
sól, pieprz
Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i każdą połówkę na 3-4 części. Umyte, nieobrane pomidory kroimy podobnie. Rozrywamy burratę na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu. Siekamy zioła i posypujemy sałatkę. Solimy, pieprzymy i polewamy całość balsamico. Smacznego.
Może być dobre, ciekawe połączenie:)