Idealnie krucha tarta jabłkowa

feat

Idealnie krucha tarta jabłkowa

W ostatnich tygodniach złapałam malutką obsesję- no nawet dwie. Marzyła mi się sesja w stylu folk z Gabą połączona ze zdjęciami w sadzie i do tego przepis na idealną tartę jabłkową, czyli taką szarlotkę na kruchym cieście po prostu. ALe z cieniutkim ciastem, które jest idealnie maślane, chrupiące, lekko orzechowe, nic się nie ciagnie na języku, nie ma nadmiaru ciasta. Jabłkowy mus jest aksamitny i rozpływa się na języku. A na wierzchu chrupiąca kruszonka. Próbowałam różnych ilości składników, by wyszła idealna tarta jabłkowa i tym przepisem chciałam się z Wami podzielić, bo jestem z niego naprawdę zadowolona.

A Gabę zabrałam do skansenu niedaleko od nas i do przemiłych właścicieli sadu koło którego często przejeżdżamy rowerami- dziękuję raz jeszcze. Cała sesja pojawi się w serii „Gaba in the city’ Przepis na ciasto poniżej.

tarta jabłkowa

tarta jabłkowa

IMG_3295

tarta jabłkowa

tarta jabłkowa

IMG_2979

IMG_2831-2

tarta jabłkowa
tarta jabłkowa

 

tarta jabłkowa

IMG_2956

Idealnie krucha tarta jabłkowa

Idealnie krucha tarta jabłkowa

Składniki

  • 195 g zimnego masła
  • 200g białej mąki tortowej
  • 100g mąki gryczanej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki lodowatej wody
  • nadzienie
  • 1 kg jabłek- używam koszteli lub antonówki, zimą szarej renety
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Instrukcje

  1. W robocie kuchennym łączę obie mąki, cukier, masło pokrojone w kosteczkę i szybko miksuję, dodaję po łyżce wody aż wygląda jak mokry piasek. Ma to trwać krótko. Szybko zagniatam kulę. 2/3 owijam folią i wkładam do lodówki, 1/3 owijam folią i wkładam do zamrażarki. Zostawiam tam na min 30 minut/może być do następnego dnia. Do garna wrzucam obrane i pozbawione nasion jabłka pokrojone na mniejsze kawałki, masło, cynamon i około pół szklanki wody. Duszę, mieszając od czasu do czasu aż jabłka się rozpadną i przybiorą złocisty/brązowy kolor. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Natłuszczoną masłem formę do tarty wykładam ciastem z lodówki- tymi 2/3. Ja uciskam je ręką przez folię spożywczą. Nakłuwam widelcem i wkładam na 5-10 minut do zamrażarki.Wyciągam i piekę około 10 minut. Wyciągam z piekarnika, posypuję bułką tartą i nakładam mus jabłkowy. Czasami używam po prostu tego ze słoików. Na to tarkuję na grubych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piekę od 30-40 minut aż górna warstwa będzie złota i chrupiąca.
http://www.leniwaniedziela.pl/idealnie-krucha-tarta-jablkowa/

najlepsza tarta jabłkowa

Odpowiedzi: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *