Kokosowo śliwkowe batony z limonką

feat

Parę dni temu zostałam zaproszona na ciekawy event przez California Prune Board do restauracji Aruana gdzie Chef Witek Iwański gotował dla nas kolację z śliwką kalifornijską jako główną bohaterką wieczoru. Jego kuchnię mogłam spróbować po raz pierwszy, do tej pory słyszałam tylko jak kolejni wkręceni w temacie jedzenia znajomi wyrażali swoje opinie. Było fantastycznie- gotowanie odbywało się na naszych oczach, na naszym stole lądowały pyszne dania, a wieczór upływał na miłych pogawędkach. Razem ze mną była m.in Małgosia z Minta eats, Magda z Daretocook i Kasia z Chillibite W takim towarzystwie godziny lecą szybko, a rozmowom o jedzeniu nie ma końca.

Po całym wieczorze ze śliwką rano obudziłam się z chęcią na więcej, a że przywiozłam ich trochę ze sobą od razu zaczęłam działać w kuchni. Ilość inspiracji i smaków była ogromna, ale mi jakoś do głowy wpadła limonka ze śliwką. Kilka dni wcześniej zaplanowałam pieczenie zdrowych batonów na przekąski. Inspiracja przyszła z facebooka z feedu Bon Appetit. Jak to zwykle ze mną bywa pozamieniałam trochę po swojemu. Danie wyszło wegańskie i bezglutenowe(czy też bezpszeniczne, jeżeli nie użyjecie bezglutenowego owsa).
Z jednej strony mamy kokosa w wielu wydaniach, słodycz śliwki i daktyli jest przełamana skórką i sokiem z limonki. Amarantus, sól i cukier z kokosa dają element chrupkiego ciasta z solonym karmelem. Płatki migdałowe i kokos cudnie chrupią. No dobra róbcie- pokochacie i przez myśl Wam nie przejdzie jako pierwsze, że to coś zdrowego 😉

IMG_6518

aruana

PRZEPIS- KOKOSOWO ŚLIWKOWE BATONY Z LIMONKĄ


10 śliwek kalifornijskich
12 daktyli Medjool
3/4 szklanki mąki z amarantusa
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki płatków z migdałów
3/4 szklanki oleju kokosowego
1/2 cup coconut sugar
4 łyżki syropu klonowego
1 szklanka wiórków kokosowych
skórka z limonki, starta na drobnych oczkach
sok z 1 limonki
1/2 szklanki wiórków kokosowych na wierzch
1/2 szklanki pociętego w cienkie paseczki kokosa

Rozgrzej piekarnik do 175C. Wyłóż blaszkę 20cmx20cm papierem do pieczenia. W garnuszku alej daktyle i śliwki szklanką wody i gotuj na małym ogniu aż woda niemal całkiem odparuje. Zostaw do ostygnięcia.

W robocie kuchennym zmiksuj- mąkę amarantusową, płatki owsiane, proszek do pieczenia i szklankę płatków z migdałów. Dodaj olej, cukier kokosowy i 2 łyżki syropu klonowego i 1 szklankę wiórków kokosowych.

Wyłóż na papier do pieczenia i dociskaj by równo pokryć blaszkę i uformować boki ciasta.

Zmiksuj śliwki, daktyle, sok i skórkę z limonki na gładką masę. Rozsmaruj na cieście zostawiając 1 cm po bokach bez masy. Na całość rozsyp resztę płatków migdałowych, wiórki i kawałki kokosa. Dociśnij rękoma. Skrop resztą syropu klonowego. Piecz około 40 minut. Pokrój po ostygnięciu na około 20 prostokątów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *