Dzisiejszy przepis to zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami. Zauważyłam, że ostatnio nie wstawiałam żadnych przepisów na zupy. A ta, o której piszę dziś pojawia się ostatnio najczęściej- czasami dodam jakąś zieleninę, czasami więcej warzyw. Po prostu wrzucam do garnka co mam akurat na stanie i pasuje do dania. Na szczęście jesienią przerobiłam ponad 100 kg pomidorów na swego rodzaju passatę i teraz korzystam z dobrodziejstw posiadania własnycb słoików. Wy do tego przepisu użyjcie passatę lub pomidory w puszce, także świetnie się sprawdzą.
Zupa przez wysoką zawartość błonnika jest świetnym daniem na diecie. Znajdziecie w niej też dobre tłuszcze i białko roślinne. A do tego jest po prostu pyszna i rozgrzewająca. Akurat na tę zimową pogodę tej wiosny 😉
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
Składniki
2 małe czerwone cebule, drobno posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kminu rzymnskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
pół szklanki czerwonej soczewicy
pół szklanki pomidorowej passaty(moja jest bardzo gęsta)
trzy szklanki bulionu(używam warzywnego lub z kurczaka)
sól, pieprz
do podania: awokado, płatki chilli, sok z cytryny
Wykonanie
1. Na suchej patelni podpraż kmin i kolendrę, aż zaczną wydzielać zapach. Dodaj oliwę, kurkumę i cebulę i podsmażaj przez 3 minuty.
2. Do garnka wrzuć cebulę z przyprawami, dodaj soczewicę, pomidorową passatę, bulion i gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Sprawdź czy warto jeszcze dodać soli lub pieprzu. Podawaj z połówką awokado posypaną płatkami chilli i skropioną sokiem z cytryny.
Co dobrego jest w soczewicy?
Szklanka soczewicy ma w sobie 230 kalorii, 18 gramów białka, 1 gram tłuszczu i 40 gramów węglowodanów (w tym 16 gramów błonnika i 4 gramy cukru).
W szklance znajdziemy 90% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, 37% żelaza, 49% manganu, 36% fosforu, 22% of tiaminy czyli witaminy b1, 21% potasu and 18% witaminy B6.
Zawierają też witaminę b2, C,niacynę ,kwas pantotenowy,witaminę B6, witamina A, witaminę K,wapń, magnez, cynk. Obniżą nam zły cholesterol, uregulują cukier, dadzą sytość.
Aż chce się jeść, prawda? 😉
Inny przepis na zupę który może ci się spodobać to:
Bardzo fajna zupa, jakis czas temu robilam podobna i bardzo mi smakowala 😉
Kocham to połączenie, soczewicy z pomidorami, jeśli dołączają przyprawy typu kmin i kolendra to jestem wniebowzięta. Pycha zupa!
Zupa ma obłędny kolor! Aż chce się jeść. A pomysł z dodaniem awokado i płatków chilli jest niezwykle trafiony.