Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

zupa soczewicowa z pomidorami i awokado

Dzisiejszy przepis to zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami. Zauważyłam, że ostatnio nie wstawiałam żadnych przepisów na zupy. A ta, o której piszę dziś pojawia się ostatnio najczęściej- czasami dodam jakąś zieleninę, czasami więcej warzyw. Po prostu wrzucam do garnka co mam akurat na stanie i pasuje do dania. Na szczęście jesienią przerobiłam ponad 100 kg pomidorów na swego rodzaju passatę i teraz korzystam z dobrodziejstw posiadania własnycb słoików. Wy do tego przepisu użyjcie passatę lub pomidory w puszce, także świetnie się sprawdzą.

Zupa przez wysoką zawartość błonnika jest świetnym daniem na diecie. Znajdziecie w niej też dobre tłuszcze i białko roślinne. A do tego jest po prostu pyszna i rozgrzewająca. Akurat na tę zimową pogodę tej wiosny 😉

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Składniki

2 małe czerwone cebule, drobno posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kminu rzymnskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
pół szklanki czerwonej soczewicy
pół szklanki pomidorowej passaty(moja jest bardzo gęsta)
trzy szklanki bulionu(używam warzywnego lub z kurczaka)
sól, pieprz

do podania: awokado, płatki chilli, sok z cytryny

Wykonanie

1. Na suchej patelni podpraż kmin i kolendrę, aż zaczną wydzielać zapach. Dodaj oliwę, kurkumę i cebulę i podsmażaj przez 3 minuty.

2. Do garnka wrzuć cebulę z przyprawami, dodaj soczewicę, pomidorową passatę, bulion i gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Sprawdź czy warto jeszcze dodać soli lub pieprzu. Podawaj z połówką awokado posypaną płatkami chilli i skropioną sokiem z cytryny.

zupa z soczewicy

Co dobrego jest w soczewicy?

Szklanka soczewicy ma w sobie 230 kalorii, 18 gramów białka, 1 gram tłuszczu i 40 gramów węglowodanów (w tym 16 gramów błonnika i 4 gramy cukru).

W szklance znajdziemy 90% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, 37% żelaza, 49% manganu, 36% fosforu, 22% of tiaminy czyli witaminy b1, 21% potasu and 18% witaminy B6.

Zawierają też witaminę b2, C,niacynę ,kwas pantotenowy,witaminę B6, witamina A, witaminę K,wapń, magnez, cynk. Obniżą nam zły cholesterol, uregulują cukier, dadzą sytość.

Aż chce się jeść, prawda? 😉

zupa z czerwoną soczewicą

zupa soczewicowa

Inny przepis na zupę który może ci się spodobać to:

PIKANTNA ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI

GAZPACHO Z POMIDORÓW I ARBUZA

Odpowiedzi: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *