Naleśnik dutch baby
Dzień dobry w niedzielny poranek. Dziś mam dla was przepis na naleśnik dutch baby. To świetna alternatywna dla klasycznych naleśników, przy których często więdnę przy kuchence- smażąc i smażąc. Tu należy tylko pamiętać, by włączyć piekarnik zaraz po wstaniu, by się dobrze zagrzał. Szybko mieszacie składniki rózgą, wlewacie i cała magia dzieje się w piekarniku. A wy macie czas umyć zęby, a nawet zrobić sobie makijaż.
Do wykonania potrzebna będzie patelnia żeliwna. Nagrzejcie ją dobrze w piekarniku. Oczywiście jak zwykle polecam składniki najlepszej jakości- u mnie dziś jaja od kurek sąsiadki- mają niesamowity smak i kolor.
Naleśnik dutch baby
Składniki
- 3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
- 2 duże ekologiczne jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ektraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru
- cukier puder i sok z cytryny do podania
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 200C. Wstaw do środka małą lub średnią patelnię żeliwną.
- Zblenduj lub wymieszaj rózgą mleko, jajka, sól, cukier, ekstrakt i mąkę.
- Ostrożnie nasmaruj pędzelkiem rozgrzaną patelnię masłem klarowanym.
- Wlej miksturę i piecz około 15-20 minut aż urośnie i się zazłoci.
- Podawaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Marta Potoczek
Wygląda super! Czy podane składniki są na jedną porcję?