Ciasto jogurtowe z truskawkami
Od pewnego czasu miałam ochotę na ciasto jogurtowe z truskawkami. Truskawki w naszym ogrodzie czerwienią się już na krzaczkach i nie nadążamy z ich zjadaniem. Pomyślałam więc, że już czas opracować przepis. Poszło szybko i sprawnie, więc pędzę podzielić się z Wami. Ciasto najlepsze jest po ostygnięciu, przepyszne także następnego dnia. Bardzo lubię tego typu ciasta, których „nie trzeba” pożerać od razu.
Składniki
- 240g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -
- 2 łyżeczki pasty z wanilii
- 2 jajka
- 250ml jogurtu naturalnego
- 100ml oleju rzepakowego
- 120g cukru
- 300g truskawek
- masło i bułka tarta do natłuszczenia i wysypania formy
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia i sodę. Dobrze wymieszaj.
- W mikserze z rózgą ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj olej i jogurt. Zmiksuj. Powoli dodawaj mąkę i zmiksuj na gładko.
- Blaszkę 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Umyte i wyszypułkowane truskawki ułóż na nim. Piecz 40-45 min, do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem po wyjęciu i zostaw do ostygnięcia.
Bardzo cieszy mnie ilość truskawek jakie zbieram codziennie z naszych krzaczków. Mają już trzy lata i owocują chyba najbardziej na tym etapie swojego życia. Najbardziej plenna jest odmiana Polka. Owoce nie są jakieś gigantyczne, ale są niesamowicie smaczne. Michał twierdzi nawet, że bliżej im smakiem do poziomek. Dla mnie smakują jak te z ogrodu mamy i babci z dzieciństwa.
Białe dechy podłogi domku posłużyły za tło dla zdjęć. Muszę sobie sprawić taki stół 🙂 W ogrodzie zaczęły kwitnąć róże. Wzbraniałam się latami przed różami w ogrodzie, bojąc się chorób i szkodników. No more! Oczywiście po pierwszym krzaczku rozochociłam się na tyle, że w kolejnym dokupiłam kolejne 10. Może macie swoje różane ulubienice, które chcecie mi polecić?
Dajcie znaki czy robiliście moje ciasto jogurtowe z truskawkami! A potem spróbujcie ciasta biszkoptowego z tego przepisu.
Inne przepisy z truskawkami które warto zobaczyć to:
LODY SORBETOWE – TRUSKAWKOWE MOHITO
Brzmi pysznie i tak prosto. Na pewno wypróbuję, bo długo niosę się z zamiarem zrobienia ciasta jogurtowego. Mam tylko pytanie o wanilię. Napisałaś 2 t wanilii. Czyli ile? 🙂
Aniu użyłam dwóch łyżeczek pasty z wanilii, dzięki za uwagę zaraz poprawię w przepisie.
Uwielbiam ten przpis
Na pewno wypróbuję ?
Ja tez , o dziwo z tych samych powodów, ciągle wzbraniam sie przed różami w ogrodzie.
Marto, mogłabyś pokazać zdjęcia swoich krzaczków róż, czy przy wyborze kierowalas sie ich odpornością na choroby, czy raczej względami estetycznymi?