Przekąski dla kibica na dzisiejszy mecz polskiej drużyny. Trzymamy kciuki z całej siły! Ale żeby mieć siłę trzeba coś przekąsić. Mam dla Was kilka łatwych przepisów na mniej i bardziej kaloroczne przekąski. Mamy coś dla wielbicieli gorących bułeczek drożdzowych, guacamole z nachosami, chrupiące wiosenne warzywa i dip z bakłażana. Do działań kuchennych można zaprosić dzieciaki i męża/żonę w zależności kto zarządza piekarnikiem.
Składniki
- 570 ml ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 45 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 180 g masła, rozpuszczonego
- 1 jajko
- 1 kg mąki pszennej(używam 550)
- ŚRODEK
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- masło klarowane
- dwie kulki mozzarelli
- sól, pieprz, bułka tarta
- ORAZ
- 1 jajko, rozbełtane
Instrukcje
- Rozetrzyj drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Zostaw na kilka minut. By zagnieść ciasto włóż do miski robota wyposażonego w hak do drożdzowego: mleko, cukier, drożdze,, masło i jajko i sól. W trakcie pracy robota dodawaj powoli mąkę i ugniataj do czasu aż ciasto będzie zwarte i błyszczące. Przełóż kulę ciasta do naoliwionej miski i zostaw do wyrośnięcia nakrytą ściereczką, na około godzinę, aż podwoi objętość.
- W międzyczasie posiekaj cebulę, pieczarki. Podsmaż na maśle klarowanym najpierw cebulę, po 4 minutach dodaj pieczarki. Posol, popieprz. Odsącz z nadmiaru płynu, dodaj łyżkę bułki tartej. Po godzinie przebij kulę i przenieś na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na ok 1 cm grubości. Powinien wyjść prostokąt o wymiarach 30x40cm. Posmaruj rozpuszczonym masłem, nałóż masę cebulowo-pieczarkową i ułóż na niej cienkie plastry mozzarellli. Zroluj, a następnie potnij na 2-3 cm kawałki.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Zostaw by wyrosły przez 15 minut. Następnie posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20-25 min, aż będą złote.
Dipy z bakłażana i guacamole serwuję z nachosami i wiosennymi warzywami pociętymi w słupki- marchewkę, ogórka i selera naciowego.
DIP Z BAKŁAŻANA
2 bakłażany
100 g pasty tahini
sól, pieprz
3 łyżki melasy z granatów
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół granata
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190C. Ponakłuwaj bakłażany końcem ostrego nożyka. Piecz około 45 do godziny aż poczujesz, że ich wnętrze zmiękło, zostaw do wystygnięcia, po czym wybierz miąższ do miseczki. Rozgnieć widelcem. Dodaj tahini, sok z cytryny, melasę, rozgnieciony czosnek, pietruszkę. Wymieszaj, spróbuj ile potrzeba soli i pieprzu. Podawaj posypane pestkami granata.
GUACAMOLE:
2 dojrzałe dobrej jakości awokado
1/4 czerwonej cebulki, bardzo drobno posiekanej
mała papryczka jalapenio pozbawiona nasion i drobniutko posiekana
pęczek kolendry, drobno posiekany
1 pomidor malinowy, pozbawiony skórki i nasion, pocięty na malutkie kawałki
sok wyciśnięty z połowy limonki
sól
Przygotowanie:
Przetnij awokado na pół, obróć połowkę, wyjmij pestkę i wydłub miąższ przy pomocy łyżki. Przełóż miąższ do miski.
Dodaj cebulkę, papryczkę i wszystko porządnie utrzyj widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione z delikatną teksturą. Dodaj kawałki pomidora i posiekaną kolendrę oraz sok z limonki i sól.