Chłodnik z ogórka i awokado to świetny pomysł na danie na gorące letnie dni. Dzięki dodatkowi awokado jest sycący i gęsty. Do tego dodałam słoną fetę i pikantną salsę z papryki jalapenio, ogórka i dymki. Jeżeli usuniecie z chłodnika fetę i zamienicie jogurt na mleko roślinne- danie będzie wegańskie. Ja jadam wszystko, więc dla mnie połączenie tych smaków jest hitem.
Ostatnie dni z tymi burzami i upałami nieźle dały mi w kość. Im starsza jestem większą metoropatką. Lekkie dania są w takie dni błogosławieństwem. Robi się je moment- trochę siekania, blender ręczny wykonuje resztę roboty. Ktoś kto wymyślił tę niepozorną „żyrafę” powinien dostać jakąś nagrodę 😉 To chyba najczęściej używany przeze mnie sprzęt kuchenny.
Chłodnik z ogórka i awokado
Chłodnik z ogórka świeżego, szczególnie zakwaszony limonką ma świetny orzeźwiający smak. Zrobiłam go ostatnio dla moich dziewczyn na imprezę i bardzo im smakował. Obiecałam przepis na chłodnik, więc podaję 🙂
Składniki
- Chłodnik:
- 400 g ogórków (waga po obraniu)
- 2 dojrzałe awokado
- 1 młoda cebula
- sok z 1,5 limonki
- kubek jogurtu greckiego
- pęczek mięty
- sól, pieprz
- Salsa:
- 3 ogórki, obrane i drobno posiekane
- 2 zielone jalapenio, pozbawione nasion i drobno posiekane
- sok z 1 limonki
- 1 cebula dymka
- pęczek mięty
- pęczek kolendry
- ser feta do podania
Instrukcje
- Posiekaj ogórki, cebulę i wydrąż miąższ z awokado.
- Zblenduj z sokiem z limonki. Dodawaj jogurt i blenduj.
- Dodaj łyżeczkę soli i pieprzu.
- Posiekaj miętę, dodaj do zupy i blenduj na gładko.
- W zależności od tego jak gęste lubisz chłodniki dodaj po trochę wody, aż uzyskasz odpowiadającą ci konsystencję. Spróbuj czy chłodnik potrzebuje więcej soli.
- Wstaw do lodówki, by się schłodził.
- Przygotuj salsę: Posiekaj drobno ogórki, cebulkę i jalapenio.
- Posiekaj drobno zioła. Wymieszaj z sokiem z limonki i szczyptą soli. Sprawdz czy potrzebuje więcej soli.
- Chłodnik podawaj z łyżką salsy i pokruszoną fetą.
Marta, wegańskie będzie po usunieciu też jogurtu greckiego 🙂
Tia, ja na prawdę ciężko znoszę tę pogodę i te noce z kocim dzieckiem 😉 Już poprawione, dzięki za czujność 😉
kupiłaś mnie tym połączeniem, absolutnie musze spróbować, jeszcze na lato idealne!
Nie jadłam takiego chłodnika jeszcze ale wierzę, że do końca wakacji to nadrobię bo wygląda wybornie 🙂
Piękny zielony kolor 🙂 ten pomysł z dodaniem fety i pikantnej salsy naprawdę super, lubię takie połączenia. A blender i malakser to u mnie też ukochane sprzęty, mogłabym korzystać z nich non stop 😀