Drożdżowe bułeczki z dżemem z owoców z zamrażarki

drozdzowki-feat

Uwielbiam piec drożdżowe bułeczki – zapach drożdżówek ulatniający się z piekarnika jest dla mnie zapachem domowego weekendu w dresie, z książką i herbatką. Parząca podniebienie bułeczka niemal prosto z piekarnika jest dla mnie smakiem szczęśliwego dzieciństwa. Co jakiś czas nie umiem sobie odmówić i piękę drożdzowe ślimaczki, bułeczki z serkiem czy owocami. Wiem od znajomych i czytelników bloga, że jest w społeczeństwie jakiś okrutny strach przed ciastem drożdzowym. Chciałam dziś napisać, co takiego robię, że coasto jakoś zawsze wychodzi.

Sekrety udanego ciasta drożdzowego:

-początkującym polecam wyrabianie w robocie wyposażonym w hak do ciasta drożdzowego- ciasto wyrabiamy odpowiednio długo- dajmy szanse glutenowi popracować, wyrabiam moje ciasto około 10 minut- zerknijcie i zobaczcie cały proces- to naprawdę ciekawe jak takie ciasto pracuje

-lubię używać świeżych drożdży,

-używam mąki 450, moją ulubioną maką jest Manitoba – włoska mąką dostępna w sklepach Piotr i Paweł, jak akurat jestem w pobliżu zaopatruję się w parę kilogramów

-w mojej kuchni jest z reguły około 23 stopni, w trakcie robienia ciast drożdzowych nie otwieram okna, wyrastające ciasto często stawiam koło kuchenki lub na podgrzewanej podłodze.

Reszta zawarta w przepisie.

Co do wkładki- u mnie tym razem maliny i rabarbar- mam ciągle pełną zamrażarkę owoców i staram się je utylizować. Świetnie smakuje też połączenie rabarbaru z truskawkami

 

drożdzówki-z-rabarbarem-i-truskawkami

Drożdżowe bułeczki z dżemem z owoców z zamrażarki

Drożdżowe bułeczki z dżemem z owoców z zamrażarki

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 l ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 850 g mąki 450 lub Manitoby
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • dżem: 2 szklanki mrożonych owoców( u mnie rabarbar i maliny)
  • sok z 1 pomarańczy
  • 50 g cukru
  • płatki z migdałów do posypania
  • jajko rozbełtane do posmarowania

Instrukcje

  1. Pokrusz drożdze do ciepłego mleka, dodaj cukier i jajko. Następnie mąkę i sól. Wyrabiaj robotem wyposażonym w hak do ciasta drożdżowego około 8-10 minut, następnie dodaj po kawałku masło, aż dobrze połączy się z ciastem. Przełóż do naoliwionej misy i zostaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia- ciasto ma podwoić swoją objętość.
  2. Na patelnię wrzuć zamrożone owoce, polej sokiem, dodaj cukier i gotuj aż całość zgęstnieje.
  3. Po tym czasie przebij ciasto i roluj z niego kulki o około 3 cm średnicy. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciśnij środek każdej kulki kciukiem. Zostaw na 15 minut by wyrosły pod przykryciem ze ściereczki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180c z termoobiegiem.
  5. Jeszcze raz naciśnij środek kciukiem i w każde wgłębienie nałóż dużą łyżkę dżemu. Posmaruj brzegi pędzlkiem umoczonym w rozbełtanym jajku. Posyp każdą bułeczkę płatkami migdałowymi.
  6. Piecz 15-20 minut aż będą złote na wierzchu.
http://www.leniwaniedziela.pl/drozdzowe-buleczki-z-dzemem-z-owocow-z-zamrazarki/

drozdzowki-z-rabarbarem-i-truskawkami

bułeczki-na-blasze

bułeczki-drożdzowe-z-dzemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *