Dziś w końcu czas na jakiś przepis, bo ostatnio działam tyle w ogrodzie, że gotowanie wykonuję mechanicznie i błyskawicznym tempie. Ale trochę brakuje mi sesji z jedzeniem i tyle sezonowych dobroci jest dostępnych, że ruszam z aparatem po kuchni i ogrodzie 🙂
Wczoraj upiekłam nam młode buraczki na łóżeczku z łodyg estagonu. Uwielbiam buraki w połączeniu ze słonymi serami. Dodałam jeszcze granat dla elementu kwaśnego i orzechy laskowe dla chrupkości. Całość podałam z dużym kuskusem zwanym też Moghrabieh czy grubym kuskusem. Jeżeli go nie macie możecie spokojnie zastąpić go orzo, czy zwykłym kuskusem. Wg mnie świetnie smakowałaby też z kaszą gryczaną czy jaglaną.
Kuskus gigant i pieczone buraczki
Składniki
- młode buraczki
- pęczek świeżego estagonu
- olej rzepakowy
- szklanka grubego kuskusu
- szklanka świeżych ziół: kolendry, pietruszki i trybuli
- garść orzechów laskowych
- pestki z 1 granata
- kwiaty szczypiorku
- 100 g słonego sera(feta lub miękkiego koziego)
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego połóz pęczek estragonu, kązdy buraczek przetnij na cztery części. Posól, popieprz i sowicie polej olejem, ja na pęczek buraczków dodałam 1/3 szklanki. Piecz około 30 minut, aż będą miekkie. W międzyczasie ugotuj kuskus- gruby kuksus gotujemy około 15-20 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Orzechy laskowe podpraż na patelni i posiekaj. Kuskus wymieszaj z posiekanymi ziołami, pestkami z granata, pokruszonym serem, orzechami i kwiatami szczypiorku. Buraczki połóż na nich i polej całość resztką oleju estragonowego z pieczenia buraczków. Smacznego
Marta Potoczek
Lubię bardzo ten duży kuskus. Śliczna sałatka!