Dziś w końcu pierwszy post po mojej operacji. Wracałam do pracy powolutku, ciągle jeszcze nie mam tyle siły co kiedyś, ale chęci są ogromne. W poprzednich tygodniach zrobiłam kilka stylizacji i sesji, teraz przede mną siedzenie przy biurku i pisanie. Okazuje się, że to najmniej wygodna pozycja. Jeżeli możecie mi polecić jakieś super wygodne i zdrowe krzesła do pracy, będę bardzo wdzięczna!
Od czego zaczynamy? Jako, że w czwartek będzie Tłusty Czwartek to pomyślałam o pączkach. Przepis powstał jak większość u mnie- robiłam danie z tego co akurat było w lodówce. Przepis powstał jako pączki z dziurką – oponki czyli donuty, ale zrobiłam też testowo zwykłe pączki i wyszły przepyszne i leciutkie.
Smażenie pączków. Polecam używanie termometru i kontrolowanie cały czas temperatury. Ja zawsze trzymam pod ręką odrobinę zimnego oleju, by gdy znienacka temperatura skoczy dolać odrobinę i nie zmarnować partii pączków. Smażę pączki albo na oleju słonecznikowym, albo na mieszance smalcu i oleju.
Składniki
- 200 ml mleka
- 50 g drożdzy
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki rumu
- 250 g ricotty
- szczypta soli
- 70 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 550g mąki tortowej
- lukier: cukier puder, białko jajka, sok z cytryny, barwnik spożywczy
- do smażenia: olej słonecznikowy i smalec 1:1
Instrukcje
- Rozgrzej mleko do temperatury ciała. Rozkrusz drożdze i dodaj cukier puder. Odstaw na moment by popracowały.
- Rozpuść masło. Zostaw do ostygnięcia.
- W misce robota kuchennego wymieszaj mleko z drożdzami, ricottę, rum i jajka. Dodaj mąkę, następnie masło i szczyptę soli. Mieszaj hakiem około 7 minut. Przełóż ciasto naoliwionymi dłońmi do naoliwionej misy. Przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia na ok godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po godzinie rozwałkuj na ok 1 centymetrowy placek. WYkrawaj kółka szklanką o ostrym brzegu. Zanurz ja uprzednio w mące, będzie łatwiej odchodzić od ciasta. Małą dziurkę wykrawaj np zakrętką od butelki.
- Zostaw oponki do wyrośnięcia na ok 10 minut. W tym czasie rozgrzej tłuszcz do smażenia do 180C.
- Smaż oponki do zezłocenia ok 1-2 minuty na stronę. Odkładaj na ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu.
- Lukier- do miseczki wsyp potrzebną ilość cukru i powoli dodawaj odrobinę białka i soku z cytyny mieszając aż się polączą w gęsty lukier. Dodaj ociupinkę barwnika- ja kupuję te w żelu, świetnie barwią i nie rozrzedzają mi lukru. Maczaj oponki- patrz zdjęcie.
Wyglądają rewelacyjnie, ale mam pytanie z innej beczki, czy zamiast riccoty można użyć serka mascarpone?
Magda używaj spokojnie- smak może się nieco różnić, ale jak już to odrobinę 😉 Ja ostatnio oszalałam na punkcie dodawania mascaropne do ciasta na gofry! fantastyczna struktura ciasta mi wychodzi 🙂