Już dawno chciałam napisać Wam o moim ulubionym sposobie przyrządzania kaczki czyli confit z kaczki. Robię to danie bardzo czesto z większej ilości udek i przechowuję je w tłuszczu w lodówce. Wyciągam je przed podaniem i podsmażam kilka minut. Ma chrupiącą skórkę i mięso odchodzące od kości. Przez wiele lat przerażała mnie ta technika, bo taka francuska i na pewno bardzo trudna. Ktoś mi kiedyś pokazał, że bardzo się mylę, a ja dziś piszę z dedykacją dla Kingi, która powiedziała, że mam jej to tu opisać krok po kroku 🙂 Może i Wam się przyda! Spróbujcie- kaczka confit to jest to!
Confit de canard to genialne francuskie danie polegające najpierw na natarciu solą kaczki i pozostawieniu jej w chłodzie przez co najmniej 24 h, a następnie powolne gotanie jej w tłuszczu(kaczym lub gęsim) przez co najmniej trzy godziny. Można to robić w piekarniku lub na gazie, najważniejsze jest utrzymywanie niskiej temperatury. Ja przygotowuję je w ciężkim żaroodpornym naczyniu i pyrkam te moje kacze udka na minimalnym gazie około 3 godzin.
Kaczka confit świetnie trzyma się w lodówce, zanurzona w tłuszczu, kilka tygodni. Dlatego tak lubię to danie. Jeden dzień w tygodniu, gdy pracuję z domu poświęcam na długogotujące się dania- rosół i konfitowaną kaczkę czy gęś. W tym samym czasie robię też obiad na ten sam dzien i pozostałe dania mam w lodówce na kolejne dni. I w dzień z piekła rodem, gdy wracamy do domu po 18 i wszyscy ledwo stoimy na nogach głodni i zmęczeni- wrzucam takie udka na patelnię i mam wykwintny obiad w kilka minut. Polecam wam gorąco ten sposób na organizację obiadów w ciągu szalonego tygodnia pracy i dojazdów.
Teoretycznie danie to przygotowuje się z całej kaczki, ale mi najbardziej smakują udka. Ja moje kupuję w sklepiku przy Hali Mirowskiej w Warszawie, nazywa się „Chirurgia drobiowa” i ogromny wybór wszelakiego drobiu. Dostaniecie tam też wytopiony tłuszcz gęsi. Mi na 6 sztuk udek zwykle potrzeba około 1,5 litra gęsiego tłuszczu. Można go użyć dwukrotnie. Moje naczynie żaroodporne mieści tylko 6 sztuk udek, więc jeżeli robię ich więcej to muszę niestety na dwa razy.
Z czym podawać kaczkę confit? Ja najbardziej lubię z ziemniakami puree i duszonymi jabłkami. Lub z ziemniakami pieczonymi w gęsim tłuszczu z czosnkiem i ziołami. Ale jadamy ją też z ryżem. Z dodatków fajnie smakuje z buraczkami i wszelakimi surówkami z lub duszoną czerwoną kapustą.
Przepis na UDKA Z KACZKI CONFIT
6 kaczych udek
1,5 l gęsiego tłuszczu
sól
pieprz
Natrzyj kacze udka solą i pieprzem. Włóż do miski lub plastikowej torebki i zostaw na 24 h w lodówce. Po tym czasie wyjmij z lodówki i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
Ja udka najpierw przesmażam na patelni, a potem zalewam tłuszczem, ale wg wielu przepisów nie trzeba tego robić. Ciężki duży żeliwny garnek ustawiam na najmniejszym paniku jaki mam. Układam udka i zalewam gęsim tłuszczem, tak by całe były zakryte. „Pyrkam” na minimalnym gazie około 3 h. Mięso ma odchodzić łatwo od kości.
Następnie studzę całość i wkładam do lodówki. Gdy chcę przygotować mięso- wyjmuję je z tłuszczu i smażę na patelni, aż się zrumieni. Podaję z ziemniakami puree i duszonymi cząstkami jabłek. Przepis na nie poniżej.
Przepis na JABŁKA DUSZONE Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM
4 jabłka
4 ząbki czosnku
kilkanaście gałązek tymianku
dwie łyżki gęsiego tłuszczu
dwie łyżki miodu
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy każde na 12 cząstek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy jabłka. Rozgniatamy każdy ząbek czosnku płaską częścia noża. Zdjemujemy skórkę i wrzucamy do jabłek. Dodajemy do nich tymianek. Co dwie minuty mieszamy i gdy jabłka zaczną się rozpadać dodajemy miód i szczypt soli. Podajemy ciepłe.
Robiłam często kilka lat temu i zapomniałam!
Musze znów do tego wrócić bo rzeczywiscie jest to super smaczne i wygodne. Dziękuję serdecznie za przypomnienie