Dziś będzie przepis babci – babka majonezowa. Przez okna wreszcie widać jak budzi się wiosna- w ogrodzie naloty dywanowe ptaków, łączenie się w pary, zasiedlanie budek. Rodzina nabija się ze mnie, że spędzam godziny o poranku ciesząc się jak dziecko z kolejnych odwiedzin wiewiórki, dzięcioła i sikorek i planów nabycia lornetki, bo słabo widzę 😉 Ptaszki ptaszkami, ale idzie Wielkanoc.
Babka majonezowa na Wielkanoc
Wiadomo przepisy na Wielkanoc są na blogu potrzebne i szukane. U nas w tym roku będzie na relaksie- raczej spacerowo i rowerowo niż obajadając się, ale i tak są plany na jakieś małe pyszności. Dziś mam dla Was przepis wydębiony od babci Władzi, czyli prababci Gaby, a babci Michała. Babcię uwielbiam nad życie i od lat podziwiam jej energię życiową. Babcia, gdy ją odwiedzamy zawsze serwuje dwa dania i ciasto i nawet przekroczenie trzy lata temu 90tki nie wybiło jej z tego rytmu. Gdy wracam do domu to nie smęcę z dwa tygodnie, bo mi wstyd, że mi się w ogóle zdarzają takie akcje przed 40tką 😉 Babcia była kochana i podzieliła się przepisem na babkę majonezową. Babka majonezowa jest wyjątkowo prosta do wykonania i przypomina mi wyjątkowo tę, którą piekła moja babcia Hala co niedziela. Taki herbatkowy klasyk.
Zanim przepis to jeszcze przenosę Was do ciekawych linków, które mogą się przydać na Wielkanoc: przepisy na Wielkanoc w linkach: przede przystkim polecam bezowe jajka z lemon curd , czy bezy z kremem z klementynek , a schab czy pasztet z tego wpisu
Składniki
- 4 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ektraktu z wanilii
Instrukcje
- Nagrzej piekarnik do 180 C. W mikserze z rózgą ubijamy jaja z wanilią i cukrem aż będą puszyste i białe. Przesiewamy obie mąki przez drobne sitko i mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli delikatnie mieszając po łyżce. Dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Foremkę do babki natłuszczamy i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka. Oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
to jest taka babka ucierana? ciekawa jestem…
męczy mnie ten majonez… taki kupny ze sklepu, 1001 składników?
(i przepraszam za głupie pytanie: po co majonez?)
no i ja bym od razu próbowała z mąki orkiszowej….