Chrupiące frytki bez tłuszczu? Tak! Mam dla was zdrowszą wersję bez grama tłuszczu. To najbardziej popularny przepis na moim blogu!
Najlepsze chrupiące frytki bez tłuszczu
Miłość do burgerów jest wyjątkowo silna w tym domu. Nigdy nie pociągały nas tanie sieciówkowe buły, ale lubimy zjeść dobrego burgera w mieście(nasz ulubiony to warszawski Warburger) albo robimy też sobie swoje własne. Oczywiście ciągle staram się je ulepszać i „odchudzać” z niepotrzebnych kalorii. Dziś akurat padło na ulepszanie frytek. Nie znoszę zdechłych, miękkich pieczonych ziemniaków. Frytki mają być być chrupiące a i nie kapać tłuszczem. Od jakiegoś czasu trenowałam z opcją zupełnie beztłuszczową i wreszcie doszłam do pozytywnych wyników. Pędzę więc z przepisem na frytki bez tłuszczu! Próbowałam z trzema rodzajami mąki, ale najlepiej wyszło z kukurydzianą, ryżowa też daje radę.
Składniki
- 6 średnio dużych ziemniaków
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 białka jaj
- igiełki z 6 łodyżek rozmarynu, drobno posiekane
- 3 zmiażdzone ząbki czosnku
- sól w płatkach (ja użyłam Maldon)
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 210C .Umyj ziemniaki, wytrzyj. Potnij wzdłuż na 6-8 cząstek. W misce lub zamykanym plastikowym woreczku pomiąchaj ziemiaki z mąką, aż je równo pokryje. W drugiej misce rozbełtaj białka z czosnkiem i rozmarynem. Pomieszaj z nimi ziemniaki, aż ładnie pokryją całą ich powierzchnię. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posyp solą. Zwróć uwagę, by nie nachodziły na siebie. Piecz 25-30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
U nas dziś bardziej kanapkowo niż burgerowo, bo zamiast kotleta podałam w bułce posiekane steki(smażone na super gorącej patelni po 2 minuty, a potem umoczone w rozgrzanej oliwie z rozmarynem i czosnkiem). Bułki są z mieszanki mąki graham i białej, posypane czarnym sezamem. Podawałam jeszcze sałate rzymską, awokado, halloumi i sos z jogurtu greckiego z chrzanem. Jak tłuszcze to tylko te zdrowe. Wracamy do frytek, bo nich ma być dzisiaj 🙂
Chrupiące frytki bez tłuszczu- produkty jakie musisz kupić
6 średnio dużych ziemniaków
100 g mąki kukurydzianej
2 białka jaj
igiełki z 6 łodyżek rozmarynu, drobno posiekane
3 zmiażdzone ząbki czosnku
sól w płatkach (ja użyłam Maldon)
Haha! Cieszę się, że ktoś wykonał za mnie tą pracę, jaką jest poszukiwanie dobrego przepisu na frytki z piekarnika. Dzięki Marta! Chyba zaraz wypróbuję 🙂
I wreszcie jakiś przepis, gdzie przydadzą się białka. Bo ja ciągle z białek te bezy piekę i piekę 😉
Pozdrawiam ciepło!
Asiu rób i dawaj znać 🙂
świetne rozwiązanie, w weekend także będe zajadać się tymy frytkami 🙂
Przekombinowane ,doszliśmy do czasów ze zwykle frytki traktujemy jako mega abstrakcje do wykonania a mało tego mamy tego w tysiącach ….
Pozatym blog bardzo przyjemny 🙂
Ale cudnie to wygląda! Uwielbiam ziemniaki z piekarnika, ale jednak takiego przepisu jeszcze nie widzialam. Koniecznie wypróbuję ( frytki bez oleju – uwielbiam Cię! ) 🙂
Cudowny przepis. Ziemniaczki wyszły aromatyczne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a do tego nie potrzebowały tak dużo soli jak standardowe frytki. Zniknęły z talerzy jako pierwsze. Dziękuję, że nie zostawiłaś tej wiedzy tajemnej dla siebie 🙂
dziś Twoje ziemniaczki znowu były w naszym domu 🙂
dzięki za pomysł !
Frytki bez tłuszczu? Początkowo pomyślałam… to nie może się udać, ale ze względu na swoje ostatnie problemy z wagą – muszę się ratować „dietetycznymi fast-foodami” – od których jestem w pewien sposób uzależniona.
Powiem szczerze… jestem w szoku! Frytki bez tłuszczu są równie pyszne, co te z tłuszczem. Powiem więcej! Są jeszcze lepsze… dlatego też, zwracam honor – to naprawdę świetny przepis, do którego będę wracać.
Ja dodałam dodatkowo przyprawę z suszonym pomidorów 🙂