Chrupiące gofry z duszonymi śliwkami plus test gofrownic
Dziś zrobimy przepyszne chrupiące gofry- nie dość, że chrupiące, to z miękkim środkiem.
Uwielbiam gofry, które są chrupiące, a nie jakieś takie naleśnikowate. W dzisiejszym poście i video pokazuję jak zrobić je, aby wyszły dokładnie takie jak mają być. Kluczowe jest wg mnie dodanie masła i ubitych białek.
Gofry możecie podać z bitą śmietaną, jogurtem greckim wymieszanym z syropem klonowym, ze świeżymi sezonowymi owocami, albo z duszonymi owocami. Teraz w listopadzie najchętniej podaję je z duszonymi węgierkami, kaki lub cząstkami pomarańczy.
Śliwki duszę na patelni ok 10-15 minut z dwiema łyżkami brązowego cukru, 2 łyżkami soku z cytryny i pół szklanki wody. Im więcej cukru, tym syrop ze śliwek będzie bardziej błyszczący.
Do gofrów używam w video dwóch gofrownic Tefal Snack Collection i Dezal. Zobaczcie sami i oceńcie które chrupiące gofy bardziej wam odpowiadają.
Tefal Snack Collection ma wymienne wkładki- możecie robić gofry w różnym kształcie- prostokątów i serc. Ma też wkładki do tostów, panini, naleśników i wiele innych. Dla mnie robi gofry idealne, mimo dużo mniejszej mocy niż Dezal. Super, że ma lampkę pokazującą gotowość do zrobienia dania i sygnalizuje, gdy danie jest gotowe. Super, że ma też zatrzask.
Dezal ma większą moc, ale gofry są bardziej płaskie, otwiera się na 360 st, co nie jest wygodne. Gofry są tak samo dobrze wypieczone jak w Tefalu, nie ma lampki który daje znać kiedy gofr jest gotowy-mój model ma już parę lat, więc może coś się w nowszych zmieniło.
Świetny jest podajnik do ciasta do gofrów i naleśników- wiecie jak kocham gadżety ułatwiające gotowanie. Oczywiście możecie nakładac ciasto łyżka, wyrównuję je zwykle drewnianym patyczkiem np do sushi.
Polecam też zerknąć na inne przepisy na gofry na blogu- są tam i wersje na słodko, i na wytrawnie.
Składniki
- 2 jajka
- łyżka syropu klonowego
- 270 ml mleka
- 160g mąki
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g masła plus łyżka dodatkowo do posmarowania gofrownicy
Instrukcje
- *Masło potnij w małą kostkę, wrzuć do rondla i rozpuść. Żółtka ubij z mlekiem, ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Dodaj mąkę i rozpuszczone masło i energicznie ubij- konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Ubij białka na sztywno. Delikatnie wymieszaj z masą(zobacz video). Daj ciastu odpocząć przez 15 minut. Wysmaruj rozgrzaną gofrownicę roztopionym masłem. Nakładaj ciasto i piecz ok. 5-7min, aż będą chrupiące.
Mam od kilkunastu lat gofrownicę Dezal i jestem naprawdę zadowolona. Ale czy on się otwiera na 360 stopni?
Fakt, że ważna jest jego moc. Narobiłaś mi smaku na gofry, spróbuję Twojego przepisu, zawsze dodawałam olej, ale może dlatego były bardziej gumowate.
Będę bronić Dezala:-) Zatrzask jest niepotrzebny, bo gofry w nim rosną i czasem się leciutko unosi. Pewnie to zależy od przepisu – mój tak się zachowuje właśnie. Krój i wielkość kratki jest rożny – można wybrać sobie większe. Gofry z niego są tak, właśnie jak nad morzem z ulubionej budki.
A Tefala oglądam wlasnie i chyba kupię synom do studenckiego mieszkanka. Skoro gofry robinrownie dobre, a do tego ulubione przez nich tosty i panini, będzie idealny.
A, i otwiera się na tych stopni 180😘