Ciasto cytrynowe z rabarbarem.
Wróciliśmy w weekend z ferii z Florencji i od razu popędziłam na targ po zapasy. Rodzina śmieje się ze mnie, że jestem zawsze gotowa na zamieszki i klęski żywiołowe z moją wypełnioną spiżarnią. Tak mam. Myślę, że dziadek Heniek maczał w tym ręce 😉 Pełna spiżarnia i goście muszą się wytoczyć z przejedzenia. Inaczej jest wstyd i hańba 😉
Ruszyłam więc w kierunku Hali Mirowskiej z planem zakupu sporej ilości warzyw. I gdy tam dotarłam, mój wzrok padł na piękny różowy podpędzony rabarbar. Jak z angielskich książek. W mojej głowie natychmiast pojawił się pomysł, by zrobić kwaskowate ciasto. Może kwaskowate nie tylko od rabarbaru, może dodałabym jeszcze skórkę cytrynową? Ooo taaak krzykneło moje kochające ciastki serce!
I tak właśnie narodziło się dziś ciasto cytrynowe z rabarbarem, które znajdziecie poniżej. Ponieważ od nowego roku prowadzam się zdrowo żywieniowo(minus Włochy, ale to się nie liczy) upiekłam to ciasto na mące orkiszowej. Biała mąka orkiszowa ma być ponoć zdrowsza, a różnica w smaku jest minimalna. Nie byłam na tyle karna, by wywalić biały cukier 🙂
Ciasto cytrynowe z rabarbarem:
3 jajka
szklanka cukru
skórka starta z trzech ekologicznych niewoskowanych cytryn
1/2 szklanki śmietany kremówki
190g białej mąki orkiszowej(lub pszennej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g rabarbaru
masło do wysmarowania formy, mielone migdały lub bułka tarta
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni z termoobiegiem. W mikserze z rózgą zmiksuj jajka z cukrem, aż przybiorą jasny kolor i zrobią się puchate, dodaj skórkę z cytryny i kremówkę. Następnie dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszaj dokładnie.
24cm okrągłą blaszkę wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami lub bułką tartą. Wlej ciasto. Na górze ułóż pocięty rabarbar. Piecz około 40-50 minut. Aż wbity patyczek wyjdzie suchy.
Daj ciastu ostygnąć i jedz ile chcesz 🙂
Piękne zdjęcia.
Pozdrawiam
Tęsknimy za takimi smakami i sezonem na rabarbar!