Parę lat temu nie jadałam śniadań w ogóle. Do 15 potrafiłam jechać na energii z wielkiej kawy latte z cukrem i czasem jeszcze dobijałam to redbullem. Byłam gruba, zmęczona i non stop chorowałam. Przeszłam długaśną drogę zmian w swoim życiu, ale na samym początku zaczęłam regularnie jeść, a co najważniejsze jeść zdrowe śniadania. I tak od ponad pięciu lat jadamy rano dość monotematycznie, zmieniając jedynie dodatki i albo jest to granola , albo smoothie bananowo-orzechowe, albo owsianka. Moja ukochana to jabłkowo- cynamonowa i taką mam dziś dla Was.
Z tych składników powinno się nakarmić dwójkę głodnych ludzi. Przepis jest odpowiedni dla każdego- jest i wegański i bezglutenowy, nawet ja z moją nietolerancją laktozy i fruktozy moge korzystać do woli.
PRZEPIS – CYNAMONOWA OWSIANKA Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI
100 g owsianki1 szklanka mleka roślinnego (używam owsianego, ryżowego lub migdałowego- tu ryżowego waniliowego)
3 jabłka(antonówki)
1 łyżka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru(można pominąć)
garść płatków migdałowych
syrop klonowy
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i potnij je cienko w półksiężyce. W pierwszym garnuszku zagotuj jabłka, cynamon, trochę wody i cukier. W drugim owsiankę z mlekiem. Jabłka dusimy do miękkości. Owsiankę gotujemy aż zgęstnieje. Na suchej patelni podprażamy migdały. Ja cały czas poruszam patelnią, by zmieniać ich pozycję, by się nie przypaliły. Prażymy je aż zaczną się lekko złocić. Do miseczki nakładamy owsiankę, na to jabłką, posypujemy płatkami migdałów i polewamy syropem klonowym. Śniadanie mistrzów!
W naszej rodzinie owsiankę jadamy na śniadanie co najmniej dwa razy w tygodniu, jednak co raz częściej bez mleka (zawiera kazeinę).
o taaak, połączenie jabłek z migdałami to niebo na talerzu, a właściwie w miseczce. Taka owsianka może być całkiem niezłą, mniej kaloryczną alternatywą dla szarlotki 😉