Frittata z kurczakiem i szpinakiem

feat_frittata

Mój ukochany typ białka, bez którego nie potrafię żyć to jajka. Nigdy nie udałoby mi się zostać weganką właśnie z tego powodu, uwielbiam je nad życie. Jajka kupuję od uroczej starszej pani, która ma małe stadko. Towarzystwo łazi po zielonej trawce, wcina robaczka, co tam się innego spodoba, a pani karmi dodatkowo pszenicą. Gdy zniosą jajeczka, kobieta piszę datę zniesienia na jajku, ołówkiem. Najlepsze jajka jakie jadłam w życiu. Nawet ekologiczne sklepowe nijak się do nich mają. Polecam znaleźć takowe źródło. Cała rodzina kocha jajka na tyle, że wyliczyłam iż pożeramy 50-60 jajek miesięcznie. A, że nikt u nas nie lubi jeść w kółko tego samego trenujemy wszelkie jajeczne odmiany dań. Dziś mam dla Was frittatę. Lubię ją robić Michałowi i Gabie do szkoły i pracy, bo fantastycznie smakuje na zimno. Miałam akurat kurczaka z rosołu z poprzedniego dnia i paczkę szpinaku, więc przepis wygenerował się niemal sam. Takie lubię najbardziej- z cyklu, co tam siedzi w lodówce 🙂

Kolejne danie z cyklu- co można zjeść na diecie. Danie zawiera białko, zdrowe tłuszcze i zieleninę. Inne dania tu i tu.

Przepis nakarmi dwoje głodnych ludzi. IMG_7741

PRZEPIS- FRITTATA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

4 jajka
pęczek cebuli dymki
trzy porządne garści szpinaku
pół ugotowanej piersi z kurczaka(z rosołu), pociętej w paseczki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki świeżo startego parmezanu
opcjonalnie płatki chilli

Rozgrzej piekarnik do 200C. Użyj patelni z rączką którą można wstawić do nagrzanego piekarnika. Posiekaj drobno dymkę. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj dymkę i smaż ok. 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj kurczaka, a po chwili szpinak. Zamieszaj. Wbij jajka do miseczki, dodaj 1/4 łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Rozbełtaj widelcem. Wlej na patelnie. Zamieszaj kilka razy. Gdy doł się zetnie, posyp parmezanem. Wstaw patelnię do piekarnika. Piecz aż lekko urośnie, a góra się zazłoci. Podawaj gorące lub zimne. Ja lubię posypać jeszcze płatkami chilli.

IMG_7738

IMG_7748

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *