Granolę piękę od wielu lat, regularnie co trzy tygodnie mieszam szybko składniki w misce, przesypuję na blachę, piekę i przesypuję do wielkiego szklanego słoja. Zajmuje mi to około 10 minut bez czasu pieczenia, czyli mniej niż pójście do sklepu, a w głowie spokój, że kolejny posiłek nie będzie naszprycowany konserwantami. Ostatnio Gaba robiła imprezę i na stołach wylądowały paczki różnych gotowych pyszności- oczywiście capnęłam i chipsa i m&msa i napiłam się coli. I efekty od razu wyszły na twarzy- wysypało mnie tak po raz pierwszy od pół roku 🙁 Widać jak moje ciało się już odzwyczaiło od takich chemicznych koktaji.
Wracając do granoli 😉 Nie jest to pierwszy na nią przepis- TUTAJ jest poprzedni. Dziś wersja delikatniejsza w kolorze, choć równie chrupiąca. Baardzo kokosowa.
PRZEPIS- GRANOLA KOKOSOWA
500g płatków owsianych górskich1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju kokosowego
150 g wiórków kokosowych
500 g nasion i orzechów- ja użyłam słonecznika, sezamu, migdałów i nerkowców
100 g dużych płatków kokosowych
1 Rozgrzej piekarnik do 180C. W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion, orzechów i dużych płatków kokosa.
2 Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Rozłóż granolę na blachach i dociśnij łyżką. Piecz 20 min.
3 Następnie dodaj orzechy, nasiona i płatki kokosa. Piecz kolejne 15-20 min, aż całość będzie złota. Tu ważny moment- od złotego do spalonego jest tylka chwila. Wystudź i przesyp do szklanego słoja, szczelnie zamykanego.
4. Podawaj w miseczce z jogurtem greckim, truskawkami, polane syropem klonowym
uwielbiam domową granolę !
Uwielbiam granolę, a kokos i granola to super duet
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
wspaniała, domowa granola!
Wygląda bardzo apetycznie, wspaniała alternatywa dla owsianki na mleku 😀
Od kiedy spróbowałam tej granoli nie piekę już żadnej innej. Jest przepyszna i znika w zastraszającym tempie choć z przepisu wychodzi jej bardzo dużo. Polecam 😉
Super Sandro!! Bardzo się cieszę 🙂