Jagodzianki

blueberry buns

Dziś będzie przepis na jagodzianki. W mailach i wiadomościach pytanie o nie pada najczęściej. Wspaniale, że akurat teraz w lipcu jest sezon na jagody i są teraz najtańsze. Wg pani od której kupuję owoce i warzywa ten tydzień jest najlepszy na zakupy jagód na dżemy i do mrożenia. Jagody mrozi się wyjątkowo łatwo- nie kleją się do siebie, więc wystarczy je wsypać do woreczków i wrzucić do zamrażarki. Doceniam to dopiero w środku zimy, gdy mogę zrobić sobie szybki koktajl czy ciasto z jagodami. Kupujcie więc jagody jutro na targu! A ja w tym tygodniu będę pisać dla was pod kątem przepisów na jagody właśnie.

Dlaczego tak kochamy jagodzianki? Czy chodzi o ciepłe drożdzowe ciasto, chrupiącą kruszonkę, a może rozpływające się w ustach jagody? Nie wiem, ale uwielbiam je od dzieciństwa. Dziś mam dla Was przepis na jagodzianki z kardamonem i wanilią- jeżeli nie lubicie smaku kardamonu po prostu go nie dodawajcie do ciasta. Ja uwielbiam w ciastach drożdżowych, więc występuje u mnie w wielu przepisach.

Przepis przyklepany przez męża, córkę, teściową i teścia 🙂 SMacznego!

jagodzianki

Jagodzianki

Czas przygotowania: 1 godzina, 45 minuty

Jagodzianki

Składniki

  • CIASTO
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka rozbitego na puł kardamonu
  • 500 g mąki tortowej
  • 100g masła, rozpuszczonego
  • NADZIENIE
  • 300g zamrożonych jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej
  • KRUSZONKA
  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 20 g brązowego cukru

Instrukcje

  1. Pokrusz drożdże do podgrzanego lekko mleka, wymieszanego z połową cukru. Rozmieszaj do rozpuszczenia. Zostaw na kilka minut. Dodaj jajko, masło i połowę mąki. Wymieszaj robotem wyposażonym w hak do ciasta drożdżowego. Powoli dodaj resztę mąki. Miksuj aż całość będzie wymieszana i lśniąca. Przełóż do natłuszczonej miski i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę lub aż podwoi rozmiar.
  2. Zamrożone jagody wymieszaj z wanilią, cukrem i skrobią.
  3. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę, przebij. Podziel na cztery części, następnie każdą z czterech na cztery. W rękach utocz kulki i ułóż na balsze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce zrób palcem wgłębienie w środku. Nałóż około łyżki jagód. Złącz brzegi jakbyś lepił pierogi. Zwróć uwagę czy są dobrze sklejone. Na blacie ułóż sklejeniem do dołu i rękoma uformuj finalny kształt jagodzianki. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200C.
  5. W robocie połącz składniki kruszonki. Powinny przypominać mokry piasek.
  6. Po 30 min posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką.
  7. Piecz 20-25 minut w piekarniku lub aż ciasto będzie złote.
http://www.leniwaniedziela.pl/jagodzianki/

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *