Dziś będzie przepis na jagodzianki. W mailach i wiadomościach pytanie o nie pada najczęściej. Wspaniale, że akurat teraz w lipcu jest sezon na jagody i są teraz najtańsze. Wg pani od której kupuję owoce i warzywa ten tydzień jest najlepszy na zakupy jagód na dżemy i do mrożenia. Jagody mrozi się wyjątkowo łatwo- nie kleją się do siebie, więc wystarczy je wsypać do woreczków i wrzucić do zamrażarki. Doceniam to dopiero w środku zimy, gdy mogę zrobić sobie szybki koktajl czy ciasto z jagodami. Kupujcie więc jagody jutro na targu! A ja w tym tygodniu będę pisać dla was pod kątem przepisów na jagody właśnie.
Dlaczego tak kochamy jagodzianki? Czy chodzi o ciepłe drożdzowe ciasto, chrupiącą kruszonkę, a może rozpływające się w ustach jagody? Nie wiem, ale uwielbiam je od dzieciństwa. Dziś mam dla Was przepis na jagodzianki z kardamonem i wanilią- jeżeli nie lubicie smaku kardamonu po prostu go nie dodawajcie do ciasta. Ja uwielbiam w ciastach drożdżowych, więc występuje u mnie w wielu przepisach.
Przepis przyklepany przez męża, córkę, teściową i teścia 🙂 SMacznego!
Składniki
- CIASTO
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 1 jajko, rozbełtane
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka rozbitego na puł kardamonu
- 500 g mąki tortowej
- 100g masła, rozpuszczonego
- NADZIENIE
- 300g zamrożonych jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej
- KRUSZONKA
- 30 g masła
- 40 g mąki
- 20 g brązowego cukru
Instrukcje
- Pokrusz drożdże do podgrzanego lekko mleka, wymieszanego z połową cukru. Rozmieszaj do rozpuszczenia. Zostaw na kilka minut. Dodaj jajko, masło i połowę mąki. Wymieszaj robotem wyposażonym w hak do ciasta drożdżowego. Powoli dodaj resztę mąki. Miksuj aż całość będzie wymieszana i lśniąca. Przełóż do natłuszczonej miski i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę lub aż podwoi rozmiar.
- Zamrożone jagody wymieszaj z wanilią, cukrem i skrobią.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę, przebij. Podziel na cztery części, następnie każdą z czterech na cztery. W rękach utocz kulki i ułóż na balsze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce zrób palcem wgłębienie w środku. Nałóż około łyżki jagód. Złącz brzegi jakbyś lepił pierogi. Zwróć uwagę czy są dobrze sklejone. Na blacie ułóż sklejeniem do dołu i rękoma uformuj finalny kształt jagodzianki. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
- W robocie połącz składniki kruszonki. Powinny przypominać mokry piasek.
- Po 30 min posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką.
- Piecz 20-25 minut w piekarniku lub aż ciasto będzie złote.
Wyglądają obłędnie 🙂 Jagodzianki zawsze kupowałam, nigdy nie pokusiłam się, żeby sama je zrobić. Spróbuję .