Kasza gryczana z dynią i kozim serem
Kiedy robi się zimno i jesiennie przechodzę na dania rozgrzewające. Rano jemy owsianki lub ciepłe koktajle, sałatki są raczej na ciepło i pełne ziaren, kasz i pestek. Zauważyłam, że dużo lepiej się czuję i mniej odczuwam typowe dla jesiennego przesilenia telepki i rozkładanie przez latające wszędzie wirusy. Pisałam Wam już, że zaczęłam remont i niestety musimy tu w trakcie mieszkać, razem z Javą i Tyrionem, co niestety nie jest zbyt zabawne. Niby nic wielkiego, ale jest trochę szpachlowania i w związku z tym pyli się masakrycznie. Pomyślałam, że jak już siedzę w domu i pilnuję ekipy to popiszę na bloga. Mam tonę zdjęć do kolejnych wpisów, ale zacznę moim dzisiejszym lunchem, bo wzbudził sporo entuzjazmu na Instagram Stories i posypały się prośby o szybki przepis.
Ponieważ jestem zafoliowana w salono-jadalnio/kuchni- muszę plądrować spiżarnię i wykorzystać co tam mam. Wyciągnęłam kaszę gryczaną i postanowiłam połączyć ją z dynią i serem kozim. Kaszę namoczyłam przez noc w wodzie z łyżką octu jabłkowego, by była łatwiej strawna i szybciej się ugotowała. Po namoczeniu taką kaszę płuczemy na sitku i gotujemy normalnie w proporcji 1:2 z wodą.
Dynię upiekłam z kardamonem, zielem angielskim i goździkami oraz oliwą i solą- połączenie to odkryłam kiedyś w jednym z przepisów Ottolenghiego i bardzo mi podpasowało.Całość łączę z kozim serem dla smaku słonego i vinaigrette z octu jabłkowego, musztardy, tahini i syropu klonowego- dla mnie to idealny mariaż smaków- uwielbiam go we wszelakich sałatkach. Żeby całość była spójna dodałam jeszcze podprażone pestki słonecznika, żeby nam miło chrupało.
Przepis na kaszę gryczaną z dynią pod spodem. A wy jak lubicie ją przyrządzać?
Składniki
- kubek kaszy gryczanej niepalonej(namoczony na noc w wodzie z łyżką octu jabłkowego)
- 100 g miękkiego koziego sera
- mała dynia Butternut(obrana i pozbawiona nasion i pocięta w 2 cm kostkę)
- po łyżce- ziela angielskiego, kardamonu i goździków(zmielone w młynku)
- 100 g mixu suszonej żurawiny i wiśni
- garść pestek słonecznika podprażonych na suchej patelni
- oliwa
- VINAIGRETTE
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki tahini
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
- Kostki dyni wymieszaj z oliwą i zmielonymi przyprawami plus łyżeczką soli. Piecz około 35-40 minut, aż będą miękkie.
- Namoczoną przez noc kaszę wypłucz zimną wodą. Zalej dwiema szklankami wrzątku w garnku z grubym dnem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Przelej zimną wodą na sitku.
- W miseczce lub słoiczku wymieszaj na gładko składniki vinaigrette: tahini, musztardę, ocet jabłkowy i syrop klonowy.
- Do miski wrzuć kaszę, dynię, ser kozi, suszone owoce i wymieszaj z vinagrette. Posyp prażonym słonecznikiem. U nas najadły się nią cztery głodne osoby. Smacznego!
Kocham to połączenie! 🙂 Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/
Ciekawy przepis! Musi być pyszne 🙂
Fantastyczny przepis, ale na pewno nie na leniwą niedzielę 😉 na taką bardziej ambitną to tak.