Kokosowa owsianka z jabłkami to jedno z moich ulubionych śniadań od jesieni do wiosny. Cudownie rozgrzewa, daje mi sytość na 3-4 godziny i wygląda i smakuje obłędnie. Danie jest wegańskie i może być bezglutenowe jeżeli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych. Dla mnie to danie idealne, mam wrażenie, że nigdy mi się nie znudzi.
Kokosowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami dla dwojga
Składniki
- 100 g drobnych płatków owsianych
- 1 szklanka mleka kokosowego(ja lubię kokosowo ryżowe - jest lżejsze i mniej tłuste)
- 2 łyżki cukru kokosowego
- syrop klonowy
- garść płatków migdałowych
- 3 jabłka(najlepsza szara reneta lub golden delicious)
- pół szklanki wody
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Instrukcje
- Obierz jabłka i wytnij gniazda nasienne. Potnij je w cienkie półksiężyce. Wrzuć do rondla z cukrem kokosowym, cynamonem i pasta waniliową. Duś na małym ogniu aż zmiękną i się zezłocą, około 8-10 minut. Staraj się jak najmniej mieszać, by się nie rozpadły.
- Na małej patelence podpraż płatki migdałów, cały czas mieszając patelnią, aż będą złote. Uważaj, bo łatwo je pod koniec zwęglić.
- W garnuszku zagotuj płatki z mlekiem kokosowym- około 5 minut, aż zgęstnieją.
- W miseczce dla jeden osoby nałóż połowę owsianki, na to jabłka, polej syropem klonowym wedle uznania i posyp płatkami migdałowymi.
Marta Potoczek
Nie próbowałam nigdy karmelizowanych jabłek 🙂 Ale już wiem, co zrobię jutro. Bardzo pasują mi z migdałami.