Wreszcie jest ciepło!!! Nie wiem jak wy, ale ja po raz pierwszy nie miałam za dużo radości w maju- takiej ciemnicy i zimna to ja szczerze nie znoszę i nie chcę nigdy więcej. Czerwiec od razu poszedł grubo- upały 30 stopniowe!? Lato przez duże L.
Do tego Gaba ma już luzy w szkole, zdała fantastycznie egzamin szóstoklasisty(wynik 99% !) i dostała się do gimnazjum. Ogród zaprasza do błogiego lenistwa, więc zdecydowałam się ogłosić już u nas w domu lato i zrobiłam pierwsze w tym sezonie lody. Chodziły mi głowie od czasu naszego łażenia po Barcelonie, gdzie odkryłyśmy cudną meksykańska knajpę, gdzie raczyłyśmy się przepysznymi truskawkowymi mohito. Gaba oczywiście wersją bezalkoholową. Od razu pomyślałam, że muszę to odtworzyć w lodach sorbetowych. I tak właśnie powstał ten prosty przepis.
Wiem, że od razu spytacie, gdzie kupić take foremki ja mam je z Amazona Są u nas już rok i świetnie się sprawdzają. Przyznam się, że szukałam tego kształtu kupę czasu! Bo wszędzie są kształty mega wymyślne, a ja chciałam czegoś prostego i klasycznego. Samo wykonanie porządne i dość niezniszczalne, więc gorąco polecam!
PRZEPIS- LODY SORBETOWE- TRUSKAWKOWE MOHITO
250 g oczyszczonych truskawek9 długich łodyżek mięty
1 szklanka simple syrup(cukier, woda)
sok z sześciu limonek
Simple syrup to po prostu woda zagotowana z cukrem w proporcji 1:1. Ja często robię większą porcję i trzymam w lodówce- do sorbetów czy drinków. W garnku zagotowałam szklankę cukru ze szklanką wody. Wyłączyłam gaz i dodałam liście mięty, bez łodyżek. Poleżały tam 10-15 minut, wyłowiłam i wyrzuciłam. Gdy syrop wystygł, w blenderze zmiksowałam szklankę syropu, truskawki i sok z limonek. Przelałam do foremki na lody, włożyłam patyczki i zamroziłam na 8h. Przed konsumpcją przelewam foremkę gorącą wodą i wyjmuję lody. Jeżeli lody są dla was za słodkie możecie dodać mniej syropu. Można też zrobić wersję dla dorosłych dodając rumu- ja dodaję po trochę i smakuję. Na 6 lodów dałabym ok. 200-300 ml rumu Bacardi. Smacznego.
Wyglądają niesamowicie. Niesamowity, soczysty kolor! 🙂
Pięknie i pysznie! ależ soczyste kolory 🙂
Miało być letnio 🙂