Owocowe szaszłyki, a może po prostu ciekawy sposób na podanie sałatki caprese w wersji melonowej? Nie mam pojęcia jak nazwać to danie. Jakiś czas temu na Pinterest wpadł mi w oko pin ze strony What’s Gaby Cooking i chodził za mną i nęcił, bo wygląda po prostu fantastycznie, przyznacie sami? Cały patent opiera się na użyciu łyżeczki do melona i wykrojeniu zgrabnych kuleczek z melonów i arbuza.
Owocowe szaszłyki z mozzarellą i pesto bazyliowym
Zrobiłam z pamięci tego jak wyglądał obrazek, więc mój „przepis” troszkę się różni. Schłodzone owocowe szaszłyki z bazyliowym pesto będą świetną przekąską na upalne dni jakie mają za chwilę nadejść.
Składniki
- arbuz,
- melon miodowy
- melon cantaloupe
- mini mozzarelle
- listki bazyli
- plastry szynki parmeńskiej
- limonka
- pesto:
- garść podprażonych pistacji(możecie zastąpić je piniami lub słonecznikiem)
- duży bukiet bazylii
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szklanka oliwy
Instrukcje
- Przygotuj pesto- w blenderze połącz składniki i blenduj na gładko
- Łyżeczką do melona wytnij kuleczki z arbuza i melonów. Nie podaję specjalnie ilości- zrób tyle ile będzie ci potrzebne.Skrop je sokiem z limonki, wstaw na chwilę do lodówki by się schłodziły.
- Na patyczki do szaszłyków nabijaj po kolei kulki arbuza i melona, mini mozarelle i listki bazylii oraz kawałki plastrów szynki parmeńskiej.
- Polej delikatnie pesto. Podawaj natychmiast.
Mrożenie pesto z bazylii?
Bazylia w naszym ogrodzie rozrosła się do potężnych rozmiarów, więc zbieram się za hurtowe robienie pesto. Pesto warto zamrozić w plastikowych foremkach do lodu i wrzucić potem takie zamrożone do torebek do mrożenia. W dniu w którym nie ma czasu na nic- wrzucamy taką kostkę na patelnię, podgrzewamy i dodajemy do niej ugotowany makaron lub makaron z cukini zrobiony tarką spiralną. Posypujemy świeżo startym parmezanem i mamy gotowe danie.