Papryki faszerowane indykiem i ryżem

papryki faszerowane mielonym indykiem i ryżem

Latem uwielbiam papryki faszerowane. Przepisów jest na nie chyba niezliczona ilość, bo można dodawać do nich co nam wyobraźnia podpowie- od ryżu, pęczaku, kaszy jaglanej, gryczanej, różne mielone mięsa- indyka, jagnięcinę czy wołowinę. Można je zrobić w garnku na kuchence, można w piekarniku. Całość rozbija się o dobrze dobrane przyprawy, by danie nie było mdłe.

Papryki faszerowane indykiem i ryżem

Ja mam dziś dla was przepis na papryki faszerowane z mielonym indykiem i ryżem. Niby najoczywistsze, ale dodałam sporo przypraw, by danie było mega ciekawe i dodatkowo zapiekłam na koniec z fetą, która daje mu fajnego słonego kopa. W Piotrze i Pawle były akurat podłużne papryki i od razu pomyślałam, że będą fajnie wyglądały na talerzu( i na zdjęciu ;)) . Oczywiście możecie użyć papryk standardowych, sprawdźcie tylko czy czas pieczenia nie będzie wymagał odrobinę wydłużenia, bo ich ścianki są nieco grubsze od tych podłużnych.

Papryki faszerowane indykiem i ryżem

Papryki faszerowane indykiem i ryżem

Składniki

  • 6 sztuk podłużnych papryk
  • 100 g suchego ryżu jaśminowego
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 cebule
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • garść posiekanej pietruszki
  • garść posiekanej mięty
  • po łyżeczce ziarek kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu
  • łyżka soli,
  • łyżeczka kurkumy i cynamonu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 80 g fety

Instrukcje

  1. Przygotuj naczynie do zapiekania z nakryciem.
  2. Ugotuj ryż na sypko.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  4. Cebule posiekaj drobno. Podsmaż, aż się zeszklą. Połowę cebuli wymieszaj z mięsem. Dodaj sypkie przyprawy. Ziarniste podpraż na patelni i utrzyj w moździerzu na pył. Posiekaj zieleninę. Dodaj do mięsa przyprawy, zieleninę i ryż. Wymieszaj dobrze dłońmi.
  5. Papryki natnij wzdłuż, ale nie rozcinaj. Wyjmij delikatnie błony i pestki. Wypchaj nadzieniem papryki.
  6. W naczyniu do zapiekania na dnie ułóż połowę zostawionej cebuli, dodaj passatę. Ułóż na nich papryki rozcięciem do góry. Zalej całość bulionem i nałóż pokrywkę. Zapiekaj 35 minut.
  7. Zdejmij pokrywkę, posyp całość fetą i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż feta się zezłoci.
http://www.leniwaniedziela.pl/papryki-faszerowane-indykiem-ryzem/

papryki faszerowane

Odpowiedzi: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *