Latem uwielbiam papryki faszerowane. Przepisów jest na nie chyba niezliczona ilość, bo można dodawać do nich co nam wyobraźnia podpowie- od ryżu, pęczaku, kaszy jaglanej, gryczanej, różne mielone mięsa- indyka, jagnięcinę czy wołowinę. Można je zrobić w garnku na kuchence, można w piekarniku. Całość rozbija się o dobrze dobrane przyprawy, by danie nie było mdłe.
Papryki faszerowane indykiem i ryżem
Ja mam dziś dla was przepis na papryki faszerowane z mielonym indykiem i ryżem. Niby najoczywistsze, ale dodałam sporo przypraw, by danie było mega ciekawe i dodatkowo zapiekłam na koniec z fetą, która daje mu fajnego słonego kopa. W Piotrze i Pawle były akurat podłużne papryki i od razu pomyślałam, że będą fajnie wyglądały na talerzu( i na zdjęciu ;)) . Oczywiście możecie użyć papryk standardowych, sprawdźcie tylko czy czas pieczenia nie będzie wymagał odrobinę wydłużenia, bo ich ścianki są nieco grubsze od tych podłużnych.
Składniki
- 6 sztuk podłużnych papryk
- 100 g suchego ryżu jaśminowego
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 cebule
- 250 ml passaty pomidorowej
- garść posiekanej pietruszki
- garść posiekanej mięty
- po łyżeczce ziarek kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu
- łyżka soli,
- łyżeczka kurkumy i cynamonu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 80 g fety
Instrukcje
- Przygotuj naczynie do zapiekania z nakryciem.
- Ugotuj ryż na sypko.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Cebule posiekaj drobno. Podsmaż, aż się zeszklą. Połowę cebuli wymieszaj z mięsem. Dodaj sypkie przyprawy. Ziarniste podpraż na patelni i utrzyj w moździerzu na pył. Posiekaj zieleninę. Dodaj do mięsa przyprawy, zieleninę i ryż. Wymieszaj dobrze dłońmi.
- Papryki natnij wzdłuż, ale nie rozcinaj. Wyjmij delikatnie błony i pestki. Wypchaj nadzieniem papryki.
- W naczyniu do zapiekania na dnie ułóż połowę zostawionej cebuli, dodaj passatę. Ułóż na nich papryki rozcięciem do góry. Zalej całość bulionem i nałóż pokrywkę. Zapiekaj 35 minut.
- Zdejmij pokrywkę, posyp całość fetą i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż feta się zezłoci.
Piękne zdjęcia! 🙂
Zapraszam 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Uwielbiam faszerowane papryki <3
Wyglądają wybornie! 😉
Pozdrowienia!