Dziś będzie pieczona dynia wg Yotama. To chyba najciekawsze przepis na dynię na jaki trafiłam w ostatnich latach. Jest ogromnym hitem wsród rodziny i znajomych. W życiu nie wpadłabym na pomysł nasmarowania dyni miksem ziela angielskiego i kardamonu. Matko! To połaczenie plus oliwa robi z ta dynią coś niesamowitego. Marynowanie limonek w oliwie i soli- dzięki Yotam! Wyobraźcie teraz sobie do tego cieniutko pocięte jalapeno lub serrano i świeżą kolendrę. Odlot!
Na tym zdjęciu możecie zobaczyć jak obciąć z limonki skórę ostrym nożykiem i wyciąć segmenty miąższu do macerowania w oliwie i soli.
Pieczona dynia z limonką, kolendrą i chilli
Składniki
- mała dynia(np piżmowa)
- 3 zielone papryczki (jalapeno lub serrano)
- pęczek kolenry
- dwie limonki
- sok z jeszcze jednej limonki
- jogurt grecki(pół kubka)
- 30 g tahini
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 2 łyżki kardamonu
- 5 łyżek oliwy
- sól
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wytnij segmenty z limonek- zobacz na na zdjęcie! Limonki posyp solą i zalej łyżką oliwy. Zostaw w temperaturze pokojowej. Zmiel ziele angielskie z kardamonem w młynku i wymieszaj z oliwą. Obierz dynię, pozbaw gniazd nasiennych i podnij na cienkie na 1 cm kawałki. Natrzyj je mieszanką z kardamonem i zielem.Posyp solą. Piecz 15-20 minut- aż będą miękkie.
- Wymieszaj jogurt z tahini i sokiem z limonki. Posiekaj cieniutko chilli i kolendrę.
- Podawaj dynię polaną sosem, posypaną chilli, limonkami i kolendrą.
Marta Potoczek
P
Ja od soboty zachwycam się jego książką „Cała obfitość”. Dziś przymierzam się do zapiekanki z makaronem orzo. ?
Aguś mam z 200 książek kulinarnych i te Ottolenghiego używam najczęsciej- mam wszystkie! Geniusz smaku!
uwielbiam takie talerze pełne kolorów. pycha 🙂