Pieczona dynia z limonką, kolendrą i chilli

feat-dynia-limonka

Dziś będzie pieczona dynia wg Yotama. To chyba najciekawsze przepis na dynię na jaki trafiłam w ostatnich latach. Jest ogromnym hitem wsród rodziny i znajomych. W życiu nie wpadłabym na pomysł nasmarowania dyni miksem ziela angielskiego i kardamonu. Matko! To połaczenie plus oliwa robi z ta dynią coś niesamowitego. Marynowanie limonek w oliwie i soli- dzięki Yotam! Wyobraźcie teraz sobie do tego cieniutko pocięte jalapeno lub serrano i świeżą kolendrę. Odlot!

pieczona dynia

Na tym zdjęciu możecie zobaczyć jak obciąć z limonki skórę ostrym nożykiem i wyciąć segmenty miąższu do macerowania w oliwie i soli.

IMG_7626

Pieczona dynia z limonką, kolendrą i chilli

Pieczona dynia z limonką, kolendrą i chilli

Składniki

  • mała dynia(np piżmowa)
  • 3 zielone papryczki (jalapeno lub serrano)
  • pęczek kolenry
  • dwie limonki
  • sok z jeszcze jednej limonki
  • jogurt grecki(pół kubka)
  • 30 g tahini
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 2 łyżki kardamonu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wytnij segmenty z limonek- zobacz na na zdjęcie! Limonki posyp solą i zalej łyżką oliwy. Zostaw w temperaturze pokojowej. Zmiel ziele angielskie z kardamonem w młynku i wymieszaj z oliwą. Obierz dynię, pozbaw gniazd nasiennych i podnij na cienkie na 1 cm kawałki. Natrzyj je mieszanką z kardamonem i zielem.Posyp solą. Piecz 15-20 minut- aż będą miękkie.
  2. Wymieszaj jogurt z tahini i sokiem z limonki. Posiekaj cieniutko chilli i kolendrę.
  3. Podawaj dynię polaną sosem, posypaną chilli, limonkami i kolendrą.
http://www.leniwaniedziela.pl/pieczona-dynia-z-limonka-kolendra-chilli/

 

pieczona dynia zlimonka

sałatka z dynią P

Odpowiedzi: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *