Zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Dwa tygodnie temu zebrałam ostatnie zielone jeszcze pomidory ze szklarni i włożyłam w ciemne, suche miejce, by dojrzały. Dziś zdecydowałam się je upiec z czosnkiem i ostatnimi ziołami z ogrodu. W połowie listopada! Mega! Uwielbiam takie pieczone pomidory i mogę je zjeść po prostu z pajdą chleba, a czasami lubię zamienić je w pyszną gęstą zupę. Dziś było na ostro. Zimno nam niestraszne! Ratuje nas z pieczonych pomidorów i papryki!
Połowę pracy wykona za nas piekarnik- do nas należy tylko ułożyć pomidory i papryki na blasze i dodać przyprawy. A potem zblendować to co nam się upiekło. Taki przepis na zupę z pomidorów podoba mi się najbardziej.Oczywiście najsmaczniejsza zupa wyjdzie Wam z wypieszczonych pomidorów- jak przy każdym przepisie na pomidory zachęcam do własnych upraw! O moich przeczytacie oczywiście tu na blogu. Od razu polecam linki:
UPRAWA POMIDORÓW- MOJE DOŚWIADCZENIA I SEKRETY
HODUJEMY POMIDORY
NASZ PIERWSZY FILM- POMIDORY
Ogród wygląda nadal pięknie- dramatyzm żółci i czerwieni w pełni. Sesja powstała więc w ogrodzie- sami zobaczcie jakie kolory. A Java oszalała na myśl, że weźmie udział w pikniku 😉
Tak dobrze widzicie, już powoli wchodzę w klimaty grudniowe, wykopałam kraciaste spodnie i bluzeczki z reniferami. To choroba… wiem, ale i tak uwielbiam!
Składniki
- 1 kg mieszanych pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki(bez nasion, pocięte na kawałki)
- 1 jalapenio
- 1 łyżeczka płatków chilli(opcjonalnie)
- 1 duża główka czosnku(ja użyłam dwie malutkie)
- 1 T oleju sezamowego
- 1 T soli
- mix ziół(użyłam pęczek pomieszanych rozmarynu, tymianku i szałwi)
- 1T octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
Instrukcje
- Na blasze do pieczenia układam pomidory, paprykę, główki czosnku z odcietą górą. Posypuję solą, polewam oliwą. Piekę 40 minut w 180 stopniach, albo do czasu aż zmiękną. Przekładam pomidory i papryki do miski,wyciskam wnętrze czosnku, kruszę zioła, oddzielając twarde łodygi-patyczki, blenduję, dodaję bulion, ocet balsamiczny. Smakuję. Jeżeli jest za mało pikantny, dodaję więcej płatków chilli. Podaję z maziajką z oleju sezamowego i świeżym rozmarynem.
zupa z pieczonych pomidorów i papryki
jesienna zupa z pieczonej papryki i pomidorów
pyszna zupa z pieczonych pomidorów i papryki
idealnie rozgrzewająca na chłodne dni!
Słodka mordka 🙂
A zupa z pewnością smakowała wybornie 🙂
Mordka pozdrawia 😉
Uwielbiam zupy z pieczonych warzyw. Tę robiłam w nieco innym wydaniu, ale Twój przepis jest wyborny … właśnie szamam. Pycha! Buziaki Marta 🙂
Super Asiu! Ja dziś chyba znów zrobię 🙂
Świetna zupa na jesień!!
MARTA. Ta zupa jest boska! !!!!
Ola super, cieszę się bardzo 🙂
Już nie wiem sam, czy bardziej mnie zachwyca Twoja zupa, czy te piękne jesienne kolory na zdjęciach 😀