Hej kochani. Jestem, wróciłam cała, zdrowa i pełna inspiracji i pomysłów na nowe posty. Nasze wakacje w tym roku były bardzo intensywne- zrobiliśmy ponad 6 tysięcy kilometrów przez Europę- zwiedziliśmy dużą część Francji i cudowne jeziorko w Tyrolu. Już za moment podzielę się z Wami zdjęciami, mały przedsmak z telefonu można zobaczyć na FB i Instagramie Zdjęcia się robią, wpisy klarują w głowie. Potestowałam mnóstwo nowych kosmetyków do działu uroda, Gaba popozowała we Francji do „Gaba in the city”- jednym słowem będzie co oglądać.
A dziś przepis na który sporo osób czeka- szybka pizza/chlebek z warzywami i ricottą. Ogród powitał nas dojrzałymi pomidorami i deszczem cukinii, więc wpadłam na pomysł tej szybkiej pizzy.
PRZEPIS – PIZZA Z KWIATAMI CUKINII, POMIDORAMI I RICOTTA
400g białej mąki chlebowejszklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
7g suszonych drożdzy
pół kubka pikantnego keczupu
kubek pomidorków koktajlowych
średnia cukinia
4-5 małych cukinii z kwiatami
pół kubka ricotty
10 suszonych pomidorów z oliwy
świeże zioła- użyłam tymianku i rozmarynu
sól, pieprz, płatki chilli
świeżo tarty parmezan przy podaniu
Wymieszaj drożdże, cukier w ciepłej wodzie, odstaw na 5 minut. W mikserze wyposażonym w hak do ciasta drożdżowego wyrób przez 8 minut mąkę, miks drożdzy i wody i łyżkę soli. Przerzuć ciasto na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez chwilę ręcznie, zrób kulę i daj jej wyrosnąć przez 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Rozwałkuj i wyłóż blachę do pieczenia ciastem. Ja kładę je na papierze do pieczenia, można też naoliwić blachę. Na cieście rozsmaruj keczup. Ułóż cukinię pocięta w plastry, suszone pomidory i małe pomidorki. Pomiędzy powkładaj kleksy ricotty. Małe cukinie ostrożnie rozetnij na pół, wyjmij żółty pręcik z kwiata. Ułóż rozciętą stroną do dołu. Posyp solą, pieprzem, chilli. Delikatnie spryskaj oliwą. Piecz 15-20 minut to zezłocenia ciasta. Podawaj ze świeżo startym parmezanem.