Pomidory pieczone w szynce parmeńskiej i chipsy jarmużowe.

Cherry-Tomatos-with-Parma-Featured

Lato 2012 było tym, w trakcie którego zaczęłam uprawę warzyw na serio. W sierpniu pierwszy raz doświadczyłam co to znaczy deszcz urodzaju- nagle miałam w kuchni tabun pomidorków koktajlowych. Na szczęście akurat zajechał kurier z nową książką Donny Hay i genialnym pomysłem na szybką sałatkę.

Cherry-Tomatos

Pomidorki pieczone w szynce parmeńskiej

pomidorki koktajlowe
mozzarella
kilka plasterków szynki parmeńskiej
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Potnij szynkę na cienkie wstążki i owiń wokół pomidorków. Ołóż w płytkim naczyniu do zapiekania i pokrop oliwą. Piecz w 180 stopniach C aż szynka stanie się zarumieniona i chrupka. Na talerzu ułóż bazylię, porwij mozarellę, obłóż pomidorkami. Pokrop oliwą, posól, popieprz. Smacznego!
Cherry-Tomatos-with-Parma

Kiedykolwiek zaczynasz czytać o zdrowym żywieniu, prędzęj czy później natkniesz się na informację o najseksowniejszym warzywie ostatnich kilku lat- jarmużu. Zapomniany w naszym kraju- wraca do łask. Okazuje się, że nie dość że pełen witamin, antyultleniaczy, żelaza i wapnia to jeszcze zawiera sulforafan, związek podejrzewany o właściwości antynowotworowe. Oczywiście zaczęłam uprawiać własne. Warzywo jest niesamowite, niewiele mu trzeba- trochę kompostu, miejsca, odrobinę słońca i rośnie 🙂 Namiętnie dodaję go do zielonych smoothie, duszę, dodaję do zup. A dziś jeden z bardziej popularnych sposobów podawania- dla wszystkich na diecie tęskniących za fast foodem 😉 Chipsy Jarmużowe.

Kale-with-Lemon

Chipsy jarmużowe

kilkanaście liści jarmużu, pozbawione twardych części i porawane w małe kawałki
oliwa extra virgin
sól morska

cytryna
płatki chilli
parmezan
Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Po umyciu wysusz jarmuż bardzo dokładnie. Dzięki temu będzie chrupiący. Wetrzyj w niego sok z cytryny i oliwę. Posyp solą i chilli. Piecz ok 15-20 min na papierze do pieczenia- dobrze rozłożone, by nie zachodziły na siebie. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp świeżo startym parmezanem.

Kale

Gaba-and-Lemonade

Odpowiedzi: 2

  • nawet nie mogę sobie wyobrazić jak smakują te chipsy, więc muszę koniecznie zrobić. Ja mam dużo tej polskiej odmiany jarmużu pokarbowanej, więc mam nadzieję że też się uda:)

  • Ola z tej karbowanej wychodzą moim zdaniem jeszcze lepsze, on jest delikatniejszy w smaku niż Cavolo Nero. U mnie w tym roku coś mi zjada jarmuże i nie wiem czy dla mnie wystarczy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *