Pomysł na śniadanie- przepis na jajko w koszulce , sos holenderski i tost z awokado. Jedno z naszych ulubionych śniadań na weekend, bardzo chętnie wybieramy je także, gdy jemy śniadanie poza domem. Mam nadzieję, że prezentowana dziś nowa forma video z przepisami przypadnie wam do gustu. Wydaje mi się, że tak jest dużo łatwiej zrozumieć jak wyglądają poszczególne kroki, gdy można zobaczyć wykonanie przepisu na filmie.
W dzisiejszym video i poście mam dla was pomysł na śniadanie , znajdziecie w nim przepis na jajko w koszulce (inaczej jajko poszetowe lub poche ), sos holenderski oraz pastę z awokado bardzo podobną do guacamole ). Opowiem też jak wybrać idealne awokado , tak aby nie miało ciemnych zmian w środku. W video znajdziecie też moją recenzję gadżetów jakich można użyć, gdy przygotowujecie potrawy z jajek – jajka na miękko, jajka sadzone czy właśnie jajka w koszulkach.
Produkty o jakich wspominam lub używam w video:
gilotyna do jajek na miękko
koszyczek do gotowania jajek
foremki do smażenia jajek sadzonych
foremki do jajek na twardo
foremki do jajek w koszulce żółte
foremki do jajek poszetowych czerwone
nóż do awokado https://bit.ly/32VVPMU
wyciskarka metalowa do cytryn
rondel
miska metalowa
trzepaczką/rózga spiralna
Przepis na jajko w koszulce , sos holenderski i tost z awokado
Składniki
- Jajko w koszulce:
- 3 jajka
- łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- płatki chilli(opcjonalnie)
- Tost z awokado:
- 3 kromki chleba na zakwasie
- 2 dojrzałe awokado
- sok z połowy limonki lub cytryny
- sól
- pieprz
- opcjonalnie - pocieta dymka,szalotka, kwałki pomidorów
- Sos holenderski
- 2 żółtka
- sok z połowy cytryny
- duża szczypta soli
- pieprz
- 100 gr roztopionego masła
Instrukcje
- Ugotuj jajka w koszulkach. Do rondla wlej gorącą wodę, dodaj łyżkę octu jabłkowego. Wbij jedno jajko do miseczki. Gdy woda zacznie lekko wrzeć, zmiejsz gaz i zakręć łyżką lub trzepaczką wir(zobacz w video). Wlej jajko w środek wiru. Gotuj 3 minuty na małym gazie. Wyjmij łyżką cedzakową i włóż do miski z chłodną wodą. po chwili przełóż na papierowy ręcznik, by się osuszyło. Po kolei postpuj tak samo z kolejnymi jajkami.
- Pasta z awokado: Wybierz łyżką miąższ i rozgnieć awokado w misce, dodaj sól, pieprz i sok z limonki. Posmaruj pastą kromkę chleba lub bułkę. Wcześniej możesz je wrzucić na chwilę do tostera, będą bardziej chrupiące.
- Sos holenderski. Roztop masło. Przygotuj kąpiel wodą. Do rondla nalej kilka centymentów wody. Zagotuj i zmniej gaz, by wodą leciutko wrzała. Do metalowej lub szklanej miski wbij dwa żółtka, sok z połowy cytryny, szczypte soli i pieprzu. Postaw miskę na rondlu. Pamiętaj, że dno nie może dotykać wody. Zacznij ubijać trzepaczką, aż jajka zrobią się puszyste. Delikatnym strumieniem dolewaj masło, aż sos zgęstnieje. Polej jajko w koszulce. Można posypać płatkami chilli. Smacznego
Koniecznie dajcie znać jeżeli obserwujecie mnie na:
Instagram: https://www.instagram.com/martashomegarden/ i https://www.instagram.com/martapotoczek/
Pinterest https://pl.pinterest.com/marta_potoczek/
FB:https://www.facebook.com/marta.potoczek.fotografia