Przepisy na święta – świąteczne bezy w paski.
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi zwiększona ilość pieczenia! Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem na bezy – uwielbiam je robić w grudniu w wersji pasiastej, biało czerwonej- są niesamowicie świąteczne. Można je podać na święta lub przygotować z nich własnoręcznie zrobiony prezent dla kogoś bliskiego. Możecie też wykonać pudełeczko z przysmakami : do bez dołączyć własnoręcznie udekorowane pierniczki i upieczone świąteczne ciasteczka.
Jak zrobić idealne bezy?
Bezy idealne dla mnie to takie, które są idealnie chrupiące i białe. w zależnosci od tego jak chcecie mieć je wysuszone możecie zwiększać lub zmniejszać czas wypieku. Pieczenie powyżej półtorej godziny i studzenie w piekarniku da wam bezy twarde i chrupiące. Jeżeli chcecie bezy kruszące z wierzchu, ale ciągnące w środku skróćcie czas pieczenia.
Z ważnych bezowych porad:
1. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu- zbyt wysoka temperatura powoduje, że bezy robią się beżowe
2. Białka nie mogą mieć kontaktu z tłuszczem. Naczynia w jakich obijamy białka na bezę dokładnie myjemy i wycieramy. Dodatkowo przecieramy sokiem z cytryny i wycieramy do sucha.
3. Kluczowy jest czas ubijania białek na bezy – moje pierwsze klapnięte bezy to wina mojego pośpiechu. Bezę ubiajam 10 bitych minut i polecam zerknąć na zegar- 10 minut z mikserem ręcznym to naprawdę kuuuupa czasu 😉 W mikserze planetarnym idzie dużo szybciej- całość ubijania zajmuje jakieś 5 minut na maksymalnej prędkości
4. Moje ulubione ratio to 50-55g drobnego cukru na 1 białko
5. Białka na bezę są dobrze ubite, gdy masa jest lśniąca i sztywna- zobacz w video!
Składniki
- 3 białka
- 160g cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy w formie żelowej pasty, musi być gęsty
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 100C.
- Zacznij ubijać białka w mikserze, aż zaczna formować się wierzchołki. Dodawaj cukier po łyżce i miksuj. Miksuj białka bite ok. 5-10 minut, aż będą błyszczące i sztywne i utrzymują kształt i się nie rozpływają.
- Do wyciskania małych bez stosuję worek z tylkę XL Wilton 1F w kształcie gwiazdki. W środku worka maluję trzy pasy moim czerwonym żelem spożywczym- zobacz video.
- Nakładam ubitą masę bezową i wyciskam kolistym ruchem bezy jedna za drugą. Pierwsza sztuka będzie bez pasków.
- Bezy piekę ok półtorej godziny na papierze do wypieków lub macie silikonowe w 100 stopniach . Po wyłączeniu grzania w piekarniku, zostawiam je w środku do wystudzenia.
Jadłam kiedyś bezę w restauracji z kremem kawowym w środku ale wydaje mi się, że nie była biała tylko lekko beżowa. W każdym razie była przepyszna. Nie za słodka i taka najbardziej mi smakuje. Boję się, że Twoje ratio dla mnie byłoby za mocne.
Spróbuję zrobić ale zmniejszę ilość cukru.
Prześwietne te bezy. Jeszcze takich nie widziałam. Bardzo lubię bezy, więc może spróbuję. A może dla odmiany z zielonym barwnikeim?