W weekend Gaba robiła filmowy projekt na historię z czterema koleżankami. Zawsze, gdy wpada do nas większa grupa ludzi mam pretekst do moich testów ciastowych. No dobra, znam siebie i tylko wtedy ocalę się od żenującego opitolenia połowy blaszki ciasta i zdziwienia, czemu znów mi przybyło w boczkach. A tak jest grupa ludzi, zjadają wszytko, a dla mnie zostaje mały kawałek. Pełna kultura, mogę nawet odgiąć paluszka przy herbatce, taką jestem damą 😉
Rabarbar mamy swój- aktualnie jest to już 5 krzaczorów, każdy ma jakieś 3-4 lata i świetnie się rozrastają. Niewiele przy nich pracy, więc gorąco polecam w jakiś kąt ogrodu. Więcej o uprawie, jakbyście się napalili TUTAJ
Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek z wypiekami, którą gorąco polecam The Nordic Bakery.
Do wypieku polecam 20 cm formę do tarty z wyciąganym dołem, ale że mój dół zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach użyłam formy jaką widzicie. Też fajna, tylko nieco gorzej się wyciąga ciasto.
PRZEPIS – TARTA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
150g mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła w temperaturze pokojowej, drobno pociętego
85g drobnego cukru
1 żołtko
300g rabarbaru, pociętego drobno na 1 cm kawałki
2 łyżki brązowego cukru
50g miękkiego masła
60g drobnego cukru
50g płatków owsianych
1 Rozgrzej piekarnik do 200˚C. Przesiej mąkę i proszek do miski. Wmasuj 100g miękkiego masła palcami w mąkę, aż postanie taki jakby mokry piasek. Dodaj cukier i żółtko. Wyrób ciasto. Natłuszczoną formę wyłóż ciastem, dociskając na brzegach.
2 Rabarbar wymieszaj z brązowym cukrem i przełóż do for my. W kolejnej miseczce wymieszaj masło, płatki i cukier, aż otrzymasz małe kawałeczki kruszonki. Posyp rabarbar. Piecz około 30 minut, aż kruszonka będzie złota.