Dziś propozycja szybkiej sałatki idealnej na upały. Podlewając wczoraj ogród zauważyłam kilka małych cukinii z kwiatami. I jak to zwykle bywa w głowie narodził się pomysł tej sałatki, zainspirowanej jedną z moich ulubienic czyli sałatki tabouleh. Z tabouleh zabrałam cebulkę, miętę, cytrynę i pietruszkę, bulgur zastąpiłam dla prędkości wykonania kuskusem, cukinia, feta i pomidory po prostu były, więc tak oto mamy tę pychotkę. Robi się w kilka minut, więc nie trzeba sterczeć w gorącej kuchni. Kwiaty cukinii są oczywiście miłym dodatkiem, ale nie są niezbędne. Jeśli dostaniecie super. W soboty i środy rano są u Pana Ziółko 🙂 Coraz częściej widzę je też w zwykłych warzywniakach.
Miłego weekendu- ja chyba wejdę pod podlewaczkę zamiast pomidorów 😉
PRZEPIS- SAŁATKA Z KUKSKUSU I MŁODYCH CUKINII Z KWIATAMI
pół szklanki suchego kuskusu100 g fety
po pęczku mięty i pietruszki(około kubek posiekanych razem|)
2 średnie pomidory
1 mała czerwona cebulka
5 malutkich cukini(najlepiej z kwiatami)
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek virgin
sól, pieprz
Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem, tak by wody było o 1 cm ponad linię ziaren. Zakryj miseczkę talerzem i zostaw do ostygnięcia. Wymieszaj widelcem. Posiekaj drobno cebulkę. Pomiodory i cukinię bez kwiatów posiekaj w małe kawałki. Do miski dodaj kuskus, cebulkę, pietruszkę i miętę, cukinię i pomidory. Dodaj 4 łyżki oliwy,sok z cytryny, pieprz i wymieszaj delikatnie. Pokrusz fetę w trakcie mieszania. Mieszaj delikatnie, by nie zrobić z całości papki. Spróbuj czy sól z fety jest wystarczająca, czy trzeba jeszcze dodać ekstra. Posyp posiekanymi kwiatami cukinii.
wspaniała kolorowa sałatka!