Sałatka z pomarańczami i awokado
Pomarańcze z fasolką? Wydawałoby się nieco dziwne połączenie. Pierwszy raz spróbowałam go niecałe cztery lata temu(przepis tutaj) i od tamtej pory to jedno z moich ulubionych połączeń na początku roku, gdy tak łatwo o przepyszne pomarańcze z Sycylii.
Sałatka jest pełna różnych smaków i konsystencji- jest chrupkość sałat i selera, miękkość awokado i fasolki. Pomarańcze dają interesującą kwaśność i słodycz, raddicchio lekką goryczkę. Sos ma w sobie wszystkie te smaki plus słodycz miodu i dodatkowo cudną kremowość. Dajcie znać jak wam smakowało!
PRZEPIS: Sałatka z pomarańczami, awokado i fasolką cannellini
2 pomarańcze Moro lub Tarocco
1 awokado
puszka fasolki cannellini(odsączonej)
2 łodygi selera naciowego
mała czerwona cebula pocięta w drobne piórka
1 mała sałata rzymska poszrapna na drobne kawałki
pół główki raddicchio pocietego drobno
łyżka tahini
łyżka miodu
dwie łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli
Obierz pomarańcze ze skórki i potnij w plastry, awokado wybierz łyżką po przekrojeniu i potnij na małe kawałki. Selera potnij w w cienkie plasterki. Do miski wrzuć obie sałaty, cebulę, selera, odsączona fasolkę, pomarańcze i awokado. Wymieszaj w miseczce miód, tahini, sól i jogurt na głaski sos. Jeżeli jest za gęsty, możesz dodać odrobinę wody. Polej sałatkę i wymieszaj delikatnie dłońmi. Podawaj od razu.