Dziś kolejna sałatka. Akurat wczoraj zgarnęłam z ogródka małe cukinie(zaczynamy wchodzić w okres ogrodowy pt”zjedz cukinię codziennie lub urosną ci giganty) i szykowałam szybką przekąskę do obiadu. Wyszło fajnie, zajęło pięć minut, więc śpieszę z przepisem.
Za trzy tygodnie wakacje, a dupsko niestety jakie było, takie pozostało, bo kocham pić wino, zagryzać bagietką i jeść sery… Czas trochę pozupkować i posałatkować, bo nie będę mogła patrzeć na zdjęcia. I tak oto mamy dzisiejszą kandydatkę na kolejne lunche w nadchodzącym tygodniu. Zapewne nie jestem jedyną, która nie do końca ogarnęła temat, więc oto propozycja zamiast bagiety, ciacha i burgera 😉
PRZEPIS- SAŁATKA Z RUKOLI, CUKINII I BORÓWEK
2 garści rukoli3 małe cukinie, pocięte we wstążki obieraczką do warzyw
1/3 szklanki borówek amerykańskich
100 g sera pecorino, startego obieraczką do warzyw
Vinegrette
1/4 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
sól, pieprz do smaku
Do miski wrzucamy rukolę, wstążki cukinii i borówki, mieszamy rękoma. Na wierzch posypujemy wstążkami sera pecorino. Do słoika wlewamy składniki sosu. Zakręcamy zakrętkę i wykonujemy szybki taniec radości potrząsając słoikiem. Polewamy sałatkę moment przed podaniem. Smacznego.