Ślimaczki cynamonowe – najlepszy przepis na cynamonowe bułeczki jaki testowałam
Ślimaczki cynamonowe to nasz rodzinny comfort food. Od lat piekę je na wszelkie spędy młodzieży i dorosłych, jako weekendowe przekąski lub gdy najdzie nas ochota na ciepłe drożdżowe ciasto rozpływające się w ustach. Przez kilkanaście lat wypróbowałam sporo przepisów( między innymi ten przepis na ślimaczki z Nordic bakery), wielokrotnie robiłam ten ten przepis na oko. Dzisiejszy powstał w tym roku i zainspirował mnie do niego wpis Lorentyny z przepisem na cudowne pączki Pączki z tego baardzo starego przepisu są wyjątkowo leciutkie, ale świetnie trzymały świeżość następnego dnia. Postanowiłam więc zaadaptować pomysł na ubicie jajek przed dodaniem drożdży i okazało się to strzałem w dziesiątkę również w przypadku ślimaczków cynamonowych. Bułeczki rozpływają się w ustach, są delikatne i puszyste w środku. Znikają bardzo szybko, mimo, że z przepisu wychodzą dwie blachy bułeczek.
Po dziesiątkach wypróbowanych przepisów doszłam do następujących wniosków- najlepsze bułeczki – ślimaczki cynamonowe wychodzą mi na:
- mące pszennej manitoba, choć oczywiście używałam niejednokrotnie także mąki tortowej i zwykłej
- jajkach wiejskich
- prawdziwym wiejskim maśle
Jak zwykle na koniec w temacie kuchni zostaje z nami ta sama prawda- świetna kuchnia zaczyna się od świetnych składników! Próbujcie przepisu na ślimaczki cynamonowe i dajcie znać jak smakują! Podzielcie się zdjęciami w Stories na Instagramie tagując moje konto
Składniki
- Bułeczki:
- 2 jajka,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru pudru
- 370 ml mleka podgrzanego do letniej temperatury
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego do letniej temperatury)
- Farsz:
- paczka cynamonu mielonego
- pół szklanki cukru trzcinowego
- paczka cukru waniliowego
- pol kostki miękkiego masła
- rozbełtane jajko do smarowania
Instrukcje
- W mikserze zmiksować jajka i żółtka z cukrem na puszystą masę. Do letniego mleka dodać drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Zmienić końcówkę miksera na hak, Dodać mąkę i sól i miksować całość przez 10 minut. Najpierw na wolnych obrotach, a następnie na szybkich. Zmniejszyć obroty i cały czas miksując lać cienkim strumieniem letnie masło. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Ciasto lekko wyrobić dłonią, żeby je odgazować i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Blat i ręce nasmarować tłuszczem - rozpłaszczyć ciasto na kształt prostokąta na grubość 1 cm. posmarować wierzch masłem, posypać sowicie cynamonem i cukrem. Zawinąć w roladę. Podwinąć końce pod spód. Kroić centymetrowe plastry i rozkładać na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut. Posmarować jajkiem.
- Piec 15-20 minut w 180 stopniach, aż skórka będzie złota.