Obiecałam trochę przepisów dla dietujących od nowego roku. Pytania o rybę dostaję od Was najczęściej, jak piec, jaką jemy najczęściej. To danie w podobnych wariacjach ląduje bardzo często na naszym stole. Po pierwsze jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, zajmuje kilka minut i wjeżdża do piekarnika, a po 20-25 minutach na stół. Po drugie, często piekę większy kawałek i mam od razu pyszną rybę do sałatki na kolejny posiłek lub na następny dzień. Podaję ją z brązowym ryżem basmati i sałatą- dziś będzie to sałata rzymska w wersji baby- po prostu porwana na liście i podana z super prostym vinegretem z musztardą. Niby dieta, ale jest pysznie- ważne by zachować małe porcje!
Ryż gotuję w garnku do ryżu. Kupiłam go w centrum chińskim za 150 zł i służy mi już trzeci rok bez kłopotu. Gotuję w nim też kasze. Polecam gorąco, bo ryż wychodzi po prostu lepszy niż z garnka, a odpada pilnowanie.
SŁODKO SŁONY PIECZONY ŁOSOŚ
500 g łososia-filet ze skórą2 łyżki kwaśnego dżemu- używam mirabelkowego, renklodowego czy agrestowego
2 łyżki octu śliwkowego- używam takiego gęstszego, ale gdy go brak zastępuję octem jabłkowym
2 łyżki sosu sojowego
SAŁATA
2 małe sałaty rzymskiej
1 łyżka octu śliwkowego
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka wody
Nagrzej piekarnik do 200 st. W miseczce wymieszaj składniku glazury na łososia- dżem, ocet i sos sojowy. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Na nim łososia skórą do dołu. Nasmaruj górę glazurą. Wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut. By sprawdzić czy już gotowe natnij w połowie nożem i zajrzyj do środka. W czasie pieczenia nastaw ryż i przygotuj sałatę. Umyte i oddzielone liście wrzuć do miski. Wlej ocet, wodę i dodaj musztardę do słoika i zakręć. Potrząsaj aż się połączą. Chwilę przed podaniem polej liście i wymieszaj, by pokryło liście.
Mmm, bosko ten łosoś wygląda! To moja ulubiona ryba, a w takiej postaci musi być wyjątkowo pyszna 🙂
dzięki za przepis, podoba mi się glazura. wypróbuję na pewno, może z pstrągiem łososiowym, naszą ostanio ulubioną rybą. 🙂
Bardzo lubię takie połączenia smakowe 🙂