Świąteczne kruche ciasteczka maślane z cynamonem
Chrupiące, kruche ciasteczka maślane z cynamonem i cukrem. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania, idealne do przygotowania dla dzieci. Piekę je co roku w grudniu i znikają zawsze jako pierwsze. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych Scandinavian Christmas. Autorka pisze, że to jej ulubione ciasteczka i jestem przekonana, że i u was przepis na te kruche maślane ciasteczka wejdzie do stałego menu w grudniu.
W video piekę te pyszne maślane kruche ciasteczka krok po kroku- mam nadzieję, że dużo łatwiej w ten sposób nauczyć się przepisu.
W video używam takiej maty silikonowej i kratki do studzenia. Świetnej jakości przyprawy kupicie w tym sklepie online.
Świąteczne kruche ciasteczka maślane z cynamonem
Składniki
- 375 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej ekologicznej niewoskowanej cytryny
- 125 g cukru demerara
- 250g masła
- 1 jajko
- do posmarowania:
- rozbełtane jajko
- 50g cukru demerara
- 2 łyżki cynamonu
Instrukcje
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski, dodaj cukier i wymieszaj.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wbij jajko. Wymieszaj.
- Masło potnij w malutką kostkę i wetrzyj palcami w mąkę.
- Ugniataj, aż wszystko się połączy.
- Uformuj dwa dyski i zawiń w folię spożywczą. Schłódź w lodowce przez godzinę, może być w lodówce nawet całą noc.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Po schłodzeniu rozwałkuj cienko ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wykrawaj kształty foremkami. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz ok 8-10 min w 180 st. Zostaw na kratce do wystudzenia.