Zapomniałam zupełnie, że mam dla was jeszcze zaległy przepis na drożdżówki z truskawkami i rabarbarem. Zrobiłam je na zakończenie szkoły i bal szóstoklasisty, stąd mam tylko trzy zdjęcia zrobione chwilę przed wyjściem. Sezon na truskawki i rabarbar dobiega końca, więc może przepis się komuś przyda. Oczywiście ten sam przepis będzie świetny z jagodami czy śliwkami.
PRZEPIS- DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I KRUSZONKĄ
250 ml ciepłego mleka100 g drobnego cukru
25 g świeżych drożdży
1 jajko
100 g masła
500 mąki tortowej
FARSZ
pół szklanki truskawek
2 łodygi rabarbaru
100g brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
KRUSZONKA
30 g miękkiego masła
40 g mąki
20 g brązowego cukru
DO POSMAROWANIA
1 jajko, rozbełtane widelcem
Pokrusz drożdże do podgrzanego lekko mleka, wymieszanego z cukrem. Rozmieszaj do rozpuszczenia. Zostaw na kilka minut. Dodaj jajko, masło i połowę mąki. Wymieszaj robotem wyposażonym w hak do ciasta drożdżowego. Powoli dodaj resztę mąki. Miksuj aż całość będzie wymieszana i lśniąca. Przełóż do natłuszczonej miski i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę lub aż podwoi rozmiar.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę, przebij. Podziel na cztery części, następnie każdą z czterech na pięć. W rękach utocz kulki i ułóż na balsze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce zrób palcem wgłębienie w środku. Zostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Posiekaj truskawki rabarbar, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Z masła, cukru i mąki zrób kruszonkę, masując składniki palcami. Na wyrośnięte bułeczki nakładaj masę owocową, posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz 20-25 minut w piekarniku lub aż ciasto będzie złote.
Najlepsze, jakie mogą być 🙂