Podobno niedawno był najsmutniejszy dzień w roku- na mnie chyba trafił cały tydzień. Pokonało mnie zapalenie żołądka, Java miała operację, od każdego z rodziny przychodzą jakieś smutne wiadomości. Muszę się wykopać z tego dołka, bo utknę tu na dobre.
W tym tygodniu mam dla Was same przepisy śniadaniowe, zbiorę je potem do jednego posta, by łatwiej było wybrać co możecie sobie zrobić na śniadanie.
Gdy pytam w weekend co zrobić na śniadanie z reguły lecą prośby o naleśniki, omlety lub gofry. I dziś mam dla was te ostatnie- z kremowym awokado i jajkiem poszetowym, czyli mówiąc mniej ąę jajkiem w koszulce. Wykorzystałam przepis, którym już się Wami dzieliłam. Dla mnie jest idealny i nie szukam na razie innego- gofry są takie jakie lubię- poziom chrupkości można zmieniać w zależności od czasu w jakim przebywają w gofrownicy. Ciasto nie ma tendencji do przypalania się, więc można poczekać, aż część mokra bardziej odparuje, co czyni gofry bardziej chrupiącymi. Przepis znajdziecie TUTAJ Jeżeli chodzi o awokado to moje ulubione jest odmiany Hass- gdy dojrzeje osiąga idealny poziom kremowości i smaku! Poszukajcie- teraz są właśnie dostępne. M.in. w InCampagnia lub na Biobazarze. Awokado tnę cieniutko i układam na gofrze, obok lub na kładę jajko(przepis także w linku z goframi). Podaję z limonką, płatkami chilli i solą Maldon(tym razem akurat wędzoną- przepyszna!).
avocado uwielbiam!
szukam przepisu na idealne* gofry wytrawne. czy te są idealne?
PS
* idealne znaczy: pyszne, chrupiące, łatwe do zrobienia, niepszenne… 🙂
Zuza- są pyszne- ale przy gofrach ogromne znaczenie ma gofrownica. Niestety nie ma we mnie wiary w równie pyszne jak pszenne naleśniki, biszkopty czy gofry. Próbowałam wielokrotnie- i sama i wypieków innych.
naleśniki robię orkiszowe i są dobre, pyszne.
polubiliśmy tez gryczane, chociaż to zupełnie inna bajka.
robię gofry kokosowe, bezglutenowe, są wspaniałe… ale jak zrobić niesłodkie? oto pytanie….
Awokado do gofrów, takiej mieszanki jeszcze nie jadłam, teraz będę próbowała
Wyglądają zachęcająco! To wspaniała alternatywa do tych na słodko 😀