Dziś był szalony dzień wypełniony zdjęciami. Dom wygląda jakby przeszedł przez niego huragan, ale kawał roboty do nowego projektu został wykonany. Nie wiem jak wy, ale ja w takie dni jestem jakoś bardziej zorganizowana niż w te kiedy mam do zrobienia tylko jedną rzecz. I tak przy okazji zrobiłam lody, dżem, nastawiłam octy smakowe i wyszedł mi całkiem fajny obiad. Na FB i Instagramie padają pyta o przepis na zapiekankę, więc proszę bardzo dołożę posta i uznam dzień za wyjątkowo udany 🙂
Byłam dziś bez samochodu, bez zakupów i z Gabą w domu, więc obiad powstał z tego co znalazłam w lodówce i w ogrodzie. Często w takich chwilach wychodzą fajne dania i tak było dzisiaj. Miała być shakshuka, ale halloumi wołało o wykorzystanie zanim się zasuszy. Cukinie oczywiście wołały z ogrodu, a na parapecie było kilka baardzo dojrzałych pomidorów. Do tego kilka kiełbasek jagnięcych od Crazy Butcher. I zrobiło się samo 😉
PRZEPIS- ZAPIEKANKA Z HALLOUMI
3 małe cukinie4 średnie pomidory
1 mała cebula
4 cienkie kiełbaski jagnięce
jedno opakowanie halloumi
po łyżce kurkumy i kminu rzymskiego
po łyżeczce soli, słodkiej papryki i cayenne
oliwa z oliwek
garść porwanej świeżej bazylii
Nagrzej piekarnik do 220 C w trybie grilla. Posiekaj drobno cebulę, cukinię i pomidory w małą kostkę. Na patelni- użyj takiej którą można włożyć do gorącego piekarnika- rozgrzej oliwę- dodaj cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj pociętą na mniejsze kawałki kiełbaskę. Po kilku minutach dodaj cukinię i pomidora, przyprawy i duś około 20 minut. Pokroj halloumi na cienkie plastry ok. 10 mm. Ułóż na warzywach. Zapiekaj w piekarniku przez kilka minut, aż halloumi nabierze złotego koloru. Podawaj z bazylią.
Pyszna zapiekanka, wygląda bardzo orientalnie;) Muszę wypróbować!!!
Wygląda przepysznie 🙂